احتمالا در مورد بازاریابی اینترنتی برای کسبوکارهای محلی شنیدهاید، اینکه چطور از بازاریابی اینترنتی برای کسبوکارهای محلی که خدمات آنها به شهر خودشان محدود است استفاده کنیم.
خیلی از شیوههای تبلیغات و بازاریابی اینترنتی برای کسبوکارهای محلی مختلف یکسان است ولی در برخی قسمتها تفاوتهایی وجود دارد.
در این مطلب قصد دارم به صورت تخصصی در مورد کسبوکار آموزشگاهها و موسسات صحبت کنم، کسبوکارهایی که با دانشجو سروکار دارند.
من مدتی به عنوان مسئول تبلیغات یک آموزشگاه فناوری اطلاعات فعالیت میکردم، و در طول فعالیت از برخی روشهایی که اشاره میکنم استفاده کردم.
سئوی محلی ، بالا بردن رتبه سایت در گول برای جستجوهای محلی
اولین کاری که باید بکنید این است که برای آموزشگاه یا موسسه خود یک سایت داشته باشید. البته خیلی از آموزشگاه ها سایت دارند و از آن برای معرفی دوره ها و دیگر خدمات خود استفاده میکنند ولی برای جستجوهای محلی سئو نشدهاند.
مثلایک آموزشگاه فناوری اطلاعات در شیراز باید انقدری روی سئوی محلی خود کار کند تا اگر کسی در گوگل کلمه “آموزشگاه در شیراز” را جستجو کرد این آموزشگاه در نتایج اولیه گوگل دیده شود.
گرفتن رتبه در گوگل معمولا مدت زمانی طول خواهد کشید، اما با توجه به اینکه شما روی کلمات کلیدی خاصی تمرکز کرده اید در مدت زمان چند ماهه میتوانید نتیجه بگیرید. کلماتی مثل “آموزشگاه در شیراز”، “آموزشگاه فناوری اطلاعات شیراز”، ” دوره آموزشی X در شیراز و ..”
پس روی سئوی محلی به عنوان یک روش پایدار در بازاریابی اینترتی تمرکز کنید.
بازاریابی شبکههای اجتماعی، یکی دیگر از روشهای موثر بازاریابی اینترنتی
مسلما قرار نیست روی سئوی محلی به عنوان تنها روش بازاریابی اینترنتی تمرکز کنید. شما یک آموزشگاه هستید و مخاطبین شما افرادی هستند که در درجه اول در شهر یا استان شما حضور دارند و در درجه دوم به آموزشهای شما و حوزه فعالیت شما علاقه مند هستند.
پس چرا یک حلقه از این افراد علاقه مند تشکیل نمیدهید. یک کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام داشته باشید. در زمینه کاری خود محتوای مفید(واقعا مفید) به صورت منظم و برنامه ریزی شده منتشر کنید و برای جذب مخاطبین شهر خود اقدام کنید.
چطور مخاطبین شهرم را تشویق به عضویت در کانال کنم؟
مسلما عضویت افرادی در کانال که از مخاطبین هدف شما نیستند سودی نخواهد داشت. شما باید مخاطبین هدف خود را از شهر خود به عضویت کانال تشویق کنید.
۱- از شبکههای اجتماعی شهر خود کمک بگیرید
اگر شهر شما یک کانال یا صفحه اینستاگرام اختصاصی دارد که اعضای آن عمدتا از شهر شما هستند، بهتر است از آنها برای افزایش اعضای خود استفاده کنید.
۲- از سیستمهای تبلیغات موبایلی استفاده کنید
این سیستمهای تبلیغ شما را روی گوشیهای افراد، در شهر مورد نظر شما و در دسته خاصی از اپلیکیشنها که احتمالا مخاطبین هدف شما از آنها استفاده میکنند نمایش میدهند.
من در طول فعالیتم یک بار از سیستم تبلیغاتی عدد، استفاده کردم در ابتدا با بودجه کمی در حدود ۱۰۰هزار تومان کارایی این سیستم را تست کردم، که با همین مبلغ کم ۵۰ عضو از مخاطبین هدف جذب کردم. و در آینده مخاطبین بیشتری به کانال اضافه کردیم.
۳- در سمینارها دست خالی برنگردید
مسلما شما به عنوان یک موسسه هرچند وقت یک سمینار یا همایش دارید که بعضا رایگان و با هدف بستن یک دوره برگزار میشود، پس از این سمینارها دست خالی برنگردید.
در طول فعالیتم در آموزشگاه ، در یکی از سمینارهای رایگان که حدود ۲۰۰نفر شرکت کننده داشت، اعلام کردیم که در پایان سمینار بین تمامی دوستانی که به عضویت کانال درآمده اند قرعه کشی خواهیم داشت و جوایزی اهدا خواهد شد.
با همین کار ۱۲۰ نفر از شرکت کنندگان عضو کانال شدند و به میزان خیلی کمی ریزش داشتند. زیرا در کانالی که کاملا به آنها ربط داشت عضو شده بودند و ما هم به طور مرتب محتوای مفید تولید میکردیم.
ایمیل مارکتینگ، یکی دیگر از روشهای بازاریابی اینترنتی
ایمیل مارکتینگ نمرده است، برخی به اشتباه تصور میکنند که ایمیل مارکتینگ روشی منسوخ شده است. در حالی که بد نیست بدانید که خود اینستاگرام هم از ایمیل مارکتینگ استفاده میکند، اصلا نگاهی به صندوق ایمیلهای خود بیاندازید، فروشگاههای بزرگی همچون دیجیکالا نیز در حال استفاده از ایمیل مارکتینگ هستند.
ایمیل مارکتینگ هنوز یکی از روشهای کارآمد در بازاریابی اینترنتی است، هروقت دیدید که هیچ ایمیل تبلیغاتی برای شما ارسال نمیشود آن روز ایمیل مارکتینگ مرده است.
اینکه ایمیل مارکتینگ چطور انجام میشود واقعا بحث مفصلی است که در مطالب یا آموزشهای آینده به آن میپردازم، چون واقعا در حد یک دوره آموزشی است. اما به این میپردازم که چطور ایمیل مخاطبان هدف را به دست آورید.
اولین قدم این است که یادبگیرید که ایمیل مخاطبان همانند شماره تماس آنها مهم است. یعنی از این به بعد فیلد ایمیل در فرمهای شما باید اجباری شوند و تنها به شماره تماس بسنده نکنید.
دومین قدم استفاده از سیستمهای تبلیغاتی تحت وب مانند سیستم اینتورک است. یعنی چطوری؟
با استفاده از این سیستمها شما میتوانید بنر تبلیغاتی خود را در شهر مورد نظر خود و در سایتهای مرتبط نمایش دهید.
مثلا اگر یک آموزشگاه فناوری اطلاعات در شیراز هستید، میتوانید مشخص کنید که بنر شما در تنها در سایتهای مرتبط با فناوری و تنها به کاربرانی که از شیراز وارد این سایتها شده اند نمایش داده شود.
اما چه بنری باید نمایش داده شود؟
شما ایمیل مخاطبان را میخواهید، پس باید محتوایی آماده کنید که آنها در ازای دادن ایمیل به شما آن محتوا را به دست آورند.
مثلا یک کتاب الکترونیک در زمینه فناوری اطلاعات آماده کنید. وقتی کاربر روی بنر تبلیغاتی کلیک میکند وارد صفحه ای که شما طراحی کرده اید میشود، در آن صفحه کاربر میتواند ایمیل خود را ثبت کند تا لینک دانلود کتاب به ایمیل او فرستاده شود.
این یکی از روشهای خوب در جمع آوری لیست هدفمند ایمیل است. در واقع به این شکل ایمیلهایی که به دست آوردهاید ارزشمند هستند زیرا این افراد قطعا به فناوری اطلاعات علاقهمند بودند که ایمیل خود را برای دریافت کتاب وارد کردند.
تبلیغات کلیکی گوگل، روش زود بازده در تبلیغات و بازاریابی اینترنتی
یکی دیگر از روشهای مشهور و زودبازده در بازاریابی اینترنتی که برای کسبوکارهای محلی نیز مفید است، تبلیغاتی کلیکی گوگل یا همان گوگل ادوردز است.
در این روش شما کلماتی را مشخص میکنید و به گوگل میگویید که برای این کلمات جسجتو شده سایت من را در نتایج بالا قرار بده و مشخص میکنید که برای هر کلیک روی لیک سایتتان چقدر حاضرید پرداخت کنید.
این روش به عنوان یک روش پایدار توصیه نمیشود، زیرا قرار نیست شما مرتبط هزینه پرداخت کنید، اگر یک کسبوکار اینترنتی بودید یا یک آموزشگاه در تهران بودید که مخاطبان چندین میلیونی داشتید شاید توصیه میشد.
اما برای زمانی که وقت شما کم است، مثلا یک سمینار یا همایش پیش رو دارید و نمیتوانید منتظر نتیجه گرفتن از سئوی سایت باشید.
به عنوان مثال، یک ماه پیش از شروع سمینار، تبلیغ در گوگل را شروع میکنید.
تعیین میکنید که برای کلمات “سمینارX” ، “سمینار در شیراز” و کلمات مرتبط دیگری که احتمال دارد مخاطبین شما سرچ کنند، سایت شما نمایش داده شود.
استفاده از سایتهای ثبت رویداد
یکی دیگر از روشهای بازاریابی اینترنتی که به طور مشخص برای آموزشگاه و موسسات مفید است،این است که رویدادهای هرچند کوچک خود مانند کارگاهها و سمینارهای کوچک و… را در سایتهای رویداد ثبت کنند.
سایتهای رویداد مختلفی هستند که من سایت ایوند را توصیه میکنم. در گوگل کلمه”ایوند” را جستجو کنید تا سایت ایوند برای شما نمایش داده شود.
این سایت مخاطبان خیلی زیادی دارد و شما میتوانید رویداد خود را در دسته بندی مربوطه ثبت کنید. این سایت امکان مدیریت رویداد را نیز برای شما فراهم میکند.
شما از چه روشهایی دیگری برای بازاریابی آموزشگاه یا موسسه خود استفاده کردید؟ در قسمت نظرات بنویسید.