انواع کسب و کار اینترنتی در ایران و ایده هایی که جواب میدهند
سلام به شما دوستان و کاربران سایت رونق
شاید تصور کنید که در این مطلب قرار است به شکل طوطی وار ایده های مختلف کسب و کار اینترنتی را که عمدتا هم در ایران قابل اجرا نیستند به شما معرفی کنم، یا بنویسم ۱۰۰ ایده کسب و کار اینترنتی که وقتی آنها میخوانید متوجه میشوید که خیلی از آنها مانند ایده کسب درآمد با راه بردن سگهای خانگی فقط در خارج از ایران تا حدی مناسب هستند.
من از این مدل مطلبها خوشم نمیآید و به همین دلیل وقتی از کسب و کار اینترنتی مینویسم خیلی زیاد احتیاط میکنم تا ذرهای شبیه به آنها نباشم و حداقل یک خط حرف جدید برای شما داشته باشم.
خب مقدمه کافیست، برویم به سراغ اصل مطلب، اینجا قرار است ابتدا کمی درباره مدلهای مختلف کسب و کار اینترنتی در ایران صحبت کنیم و سپس ایدههایی که معتقدم حداقل در ایران جواب میدهند را به شما معرفی کنم.
دقت کنید که این ایدهها از این نظر که در ایران جواب میدهند بررسی شده اند با این حال ممکن است برای هر شخص با توجه به تجربه، سرمایه و علاقهای که یک ایده مناسب باشد و ایده دیگر مناسب نباشد.
نگاهی به دنیای کسب و کار اینترنتی در ایران
با توجه به سن و سالم تقریبا سال ۸۶ بود که کمی جدی تر کسب و کارهای اینترنتی را شناختم، آن وقتها هم فروشگاههای اینترنتی وجود داشتند اما کمتر کسی از آنها خرید میکرد، به طور مثال قبل از اینکه دیجی کالا را بشناسم از یک فروشگاه یک عینک سه بعدی خریدم که وقتی به دستم رسید زمین تا آسمان با عکسش تفاوت داشت… بماند.
از سال ۸۸ ۸۹ که دیجی کالا قوت گرفته بود کم کم این دنیا جذاب تر میشد و از آن طرف اینترنت موبایل هم در حال توسعه بود و کم کم کسب و کارها با ایده های مختلفی رخ نمایان کردند، مثلا با گسترش اندروید و گوشی های اندرویدی خیلی سریع کافه بازار شکل گرفت و کمی بعد از آن هم دیوار از دل کافه بازار بیرون آمد.
خلاصه میکنم، حرف من این است که در این برهه زمانی کسب و کارهای خیلی بزرگی شکل گرفتند و هرچه جلوتر رفتیم فناوری در کسب و کارها نقش پررنگ تری پیدا میکند.
مطلب پیشنهادی: ایده های کسب و کار اینترنتی اجرا نشده در ایران
روال پوست اندازی کسب و کار اینترنتی در ایران
اگر بخواهیم روند رشد کسب و کار اینترنتی در ایران را در قالب چند موج تعریف کنیم، موج اول کسب و کارهایی بودند که تلاش میکردند ایدههای اجرا شده و جواب پس داده شده در خارج از ایران را به شکل بومی پیاده کنند.
دیجی کالا، آپارات، کافه بازار، اسنپ و … همگی از این مدل کسب و کارهای بودند که انصافا هم به خوبی مدلهای جهانی را در ایران بومی کردند و البته در حال حاضر خود در حال نوآوری هستند.
موج دوم کسب و کارهای اینترنتی بودند که تلاش داشتند کارها را به شکل آنلاین تبدیل کنند، این مدل را نمیتوان کپی از ایده های خارجی توصیف کرد، اما مدل کارشان به این شکل بود که نگاه میکردند ببیند چه کسب و کارهایی هستند که میتوانند آنلاین باشند.
مثلا با خود گفتند که چطور میوه فروشی را آنلاین کنیم این شد که چند استارتاپ در این زمینه شکل گرفتند، یا مثلا با خود گفتند چطور کارواش را اینترنتی کنیم و این شد که چند کسب و کار کارواش آنلاین در تهران ایجاد شدند.
اما در موج سوم دیگر کف گیر به ته دیگ خورده است و به جای کندن باید مجدد غذایی آماده کنیم، اینجا بود که کم کم پای نوآوری و تکنولوژی در کسب و کارهای بیش از گذشته باز و ضمن گسترش کسب و کارهای فناوری محور مانند آنهایی که در زمینه اینترنت اشیا کار میکنند، دیجی کالا و چند کسب و کار بزرگ مانند آپارت هم به جایی رسیدند که به دلیل گسترش کار نیاز به تکنولوژی پیدا کردند.
کسب و کارهای اینترنتی بزرگ ایران چه اثری ایجاد کردند؟
مسلما این کسب و کارهای اینترنتی اشتغال زایی زیادی به شکل مستقیم و غیر مستقیم داشتند، اما به عقیده من بزرگترین اثر این کسب و کارها، باز کردن و هموار کردن مسیر کسب و کار اینترنتی در ایران بود.
برخلاف خیلی از دوستان که تصور میکنند دیجی کالا فرصتی برای سایر فروشگاه های اینترنتی باقی نگذاشته است، من معتقدم که دیجی کالا موجب افزایش فروش سایر فروشگاه های اینترنتی هم شده است.
اگر میخواهید بدانید چطور، این مطلب را در ویرگول بخوانید، آنجا مفصل توضیح داده ام.
مگه دیجی کالا تمام بازار رو نگرفته؟
ایده های کسب و کار اینترنتی در ایران
خب به قسمت که شاید دنبالش هستید رسیدیم، با توجه به اینکه میدانم بیشتر مخاطبانم افرادی با سرمایه کم یا متوسط هستند، لذا ایدههایی مانند ساخت یک رقیب برای دیجی کلا که به سرمایه های حداقل چند صد میلیاردی نیازمند هستند نمیپردازم و ایده هایی که معرفی میکنم به مراتب کم هزینه تر هستند.
ایده هایی با هزینه متوسط آنهایی هستند کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان برای شروع نیاز دارند، البته دقت کنید که در ایدههای مانند فروشگاه اینترنتی کالای انتخابی شما میزان سرمایه را مشخص میکند.
ایدههای با سرمایه کم هم زیر ۲۰ میلیون تومان سرمایه نیاز دارند که در ادامه به بررسی این ایدهها میپردازم و بهترین ایده را که البته نظر شخصی خودم هست به شما خواهم گفت.
۱- راه اندازی فروشگاه اینترنتی نیچ
همیشه یکی از ایده های مطرح راه اندازی کسب و کار اینترنتی در ایران، ایده ساخت فروشگاه اینترنتی است که البته امروز دیگر یک ایده ناب و جدید محسوب نمیشود و مثل گذشته هم بازار خلوت و بی رقیب نیست.
اما برای فروشگاههای اینترنتی که به صورت نیچ قرار است فعالیت کنند، همواره فرصت وجود دارد و به بیان ساده تر، این روزها بهترین فرصت برای استارت یک فروشگاه اینترنتی نیچ است.
فروشگاه نیچ، یعنی فروشگاه که روی کالاهای خاصی یا قشر خاصی از جامعه تمرکز کرده است، به طور مثال یک فروشگاه که فقط عینک میفروشد یک فروشگاه نیچ است که به واسطه تمرکز روی یک کالای خاص نیچ شده است.
یا یک فروشگاه اینترنتی تخصصی لوازم کمپینگ و کوهنوردی یک فروشگاه نیچ است که به واسطه تمرکز روی قشر خاصی از جامعه یعنی کوهنوردان و طبیعت گردان نیچ شده است.
مزیت نیچ بودن در چند چیز است، اول اینکه شما به دلیل تمرکزی که دارید از نظر خریدار یک فروشگاه تخصصی محسوب میشوید و این در خیلی از موارد میتواند موجب شود که مشتری به سمت شما بیاید.
به طور مثال اگر خرید کوادکوپتر را سرچ کنید مشاهده میکنید که فروشگاههای تخصصی این حوزه به مراتب بهتر از دیجی کلا عمل میکند، دیجی کالا نهایتا میتواند کوادکوپتر را به فروش برساند اما آیا میتواند در صورت خرابی آن را برای شما تعمیر کند؟ میتواند به شما آموزش پرواز دهد؟ اما فروشگاههای نیچ این حوزه این خدمات را ارایه میدهند.
مزیت دیگر آن در جذب ترافیک از گوگل است که کار شما از دو جهت راحت میشود، اول اینکه کلماتی که قرار است برای آنها رتبه بگیرید محدودتر هستند و قطعا هزینه کمتری نیاز است و دوم اینکه گوگل میتواند تخصصی کار کردن شما را بفهمد و وقتی متوجه شود که شما روی حوزه خاصی مانند کوهنوردی تمرکز دارید، پس به احتمال بیشتری شما را بالاتر از سایر فروشگاههای همه چیز فروش قرار میدهد.
در این لحظه که این مطلب را مینویسم اگر سرچ کنید “خرید کفش کوهنوردی” میبینید که یک فروشگاه تخصصی کوهنوردی حتی از دیجی کالا هم بالاتر قرار گرفته است.
۲- راه اندازی فروشگاه اینستاگرامی نیچ
فروشگاه در اینستاگرام هم ایده خوبی است بخصوص برای آنهایی که مدیریت یک سایت و فروشگاه اینترنتی کمی برایشان سخت است، نیرویی ندارند و بودجه محدودتری هم دارند.
شاید برایتان جالب باشد که بعضا اجناسی را میتواند در اینستاگرام به فروش رساند که فروش آنها در سایت حداقل به این راحتی نیست و سود کمتری نسبت به فروش در اینستاگرام نصیبتان میکند.
به طور مثال در دوره اینستاگرام رونق، ما پیجی را تحلیل میکنم که از طریق فروش شمع روزانه ۵ میلیون تومان فروش دارد، در حالی که اگر قرار بود یک فروشگاه اینترنتی تاسیس کند و حتی تمام ترافیک مربوط به جستجوهای شمع را به سایتش هدایت کند، هرگز به این میزان فروش نمیرسید.
اگر در فروشگاه اینترنی انتخاب یک فروشگاه نیچ یک راه توصیه شده باشد، در فروش اینستاگرامی شما محکوم به انتخاب نیچ هستید و اینستاگرام جایی نیست که شما از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را در پیج بفروشید، حتما باید در یک حوزه تخصصی فروش انجام دهید.
۳- ساخت یک رسانه ویدیویی
در گذشته این ایده به عنوان یک ایده کسب و کار اینترنتی در ایران مطرح نبود، اما امروز که اینترنتی به اندازه کافی گسترش پیدا کرده است، همه گوشی هوشمند متصل به اینترنت دارند و شبکه هایی مانند اینستاگرام و آپارات شکل گرفتهاند، این ایده یک ایده عالی برای شروع یک کسب و کار اینترنتی فوق العاده درآمدزا می باشد.
اگر با جلوی دوربین رفتن راحت هستید، یا حداقل علاقه دارید، می توانید یکی از حوزه های مورد علاقه خود را انتخاب کنید و در آن زمینه به مخاطب محتوای عالی و ارزشمند ارایه دهید تا کم کم مخاطب هدف دور شما جمع شوند و صاحب رسانه شوید.
دقت داشته باشید که موضوعی که انتخاب میکنید باید طرفدارای هرچند زیاد یا کمی کمتر داشته باشد تا کم کم با تولید محتوای عالی به اینفلوئنسر آن حوزه تبدیل شوید و رسانه خود را داشته باشد، درآمد رسانه هم اصلا گفتنی نیست، فوق العاده است.
پیج موبونیوز در اینستاگرام را دنبال کنید و با یکی از افرادی که از این طریق کسب درآمد میکند آشنا شوید.
۴- ساخت یک رسانه اینترنتی(بر بستر سایت)
خب اگر با جلوی دوربین رفتن کلا مشکل دارید، پس شاید دیگر با نوشتن مشکل نداشته باشید، برای این کار میتوانید یک سایت در زمینه تخصصی و مورد علاقه تان که طرفداران خاص خود را دارد یک سایت تاسیس کنید و محتوای عالی ارایه دهید.
به مرور از طریق گوگل ترافیک دریافت میکنید و با شناخته شدن بین مخاطبان ترافیک مستقیم هم خواهید داشت و تبدیل میشوید به یک رسانه تخصصی که قطعا همانند سایر رسانه ها درآمد خواهید داشت.
اینکه درآمد شما چقدر باشد، بستگی میزان ترافیک و بزرگی سایتتان دارد، به طور مثال یکی از قوی ترین رسانه ها در زمینه تکنولوژی و دیجیتال سایت زومیت و امثال آن هستند، که البته شما در ابتدای کار خودتان هستید اما با کمی رشد و درآمد اگر به دنبال گسترش باشید میتوانید نویسنده استخدام کنید.
۵- راه اندازی سایت همکاری در فروش با دیجی کالا
حوصله ساخت رسانه را ندارید، یا فکر میکنید بودجه کمی دارید و نمیتوانید به ترافیک زیادی که بتوان از تبلیغات درآمد داشت برسید؟
اکی، پس همکاری در فروش با دیجی کالا را امتحان کنید، در این با ماهانه ۱۰ هزار ترافیک هم میتوانید درآمد قابل قبولی از دیجی کلا داشته باشید، در واقع در این روش شما در زمینه کالا یا کالاهای خاصی محتوا تولید میکنید و ترافیک جذب شده را به خرید آن کالا در دیجی کالا هدایت میکنید.
در صورتی آن فرد همان موقع یا تا ۱۰ روز آینده از دیجی کالا هر خریدی انجام دهد، پورسانتی به شما تعلق میگیرد، برای آشنایی با این سایت ها و میزان درآمدشان مطلب زیر را مطالعه کنید.
مطالعه کنید: راه اندازی کسب و کار اینترنتی با دستان خالی
۶- راه اندازی سایت کد تخفیف
نمیدانم تا چه اندازه با سایتهای مانند موپون، کوپن کد و . . . آشنا هستید، کار این سایتها یک چیز است، آخرین تخفیفها و کد تخفیفها را از سایتهای مختلف جمع آوری میکنند و مخاطب نمایش میدهند.
در حال حاضر یکی از منابع اصلی درآمد این سایتها همکاری در فروش با دیجی کالا هست، دیجی کالا بیشتری سرچ را برای کد تخفیف دارد، مخاطب با سرچی مانند جدیدترین کد تخفیف دیجی کالا وارد سایت میشود و با لینک آن سایت به دیجی کالا میرود و از آنجایی که برای کد تخفیف سرچ کرده یعنی احتمال خریدش بالاست.
حال میتوانید یک سایت کد تخفیف ویژه دیجی کالا داشته باشید یا یک سایت که کد تخفیف همه سایتها را منتشر میکند.
۷- ساخت یک سایت آموزشی
صنعت آموزش یکی از حوزههای با ثبات برای کسب درآمد است، ما در هر شرایطی که باشیم بازهم افراد نیاز به آموزشهایی دارند، اتفاقا در برخی حوزهها هرچه اوضاع خراب تر میشود متقاضی یادگیری در برخی حوزه ها بیشتر میشود، نمونه اش کسب درآمد اینترنتی پاره وقت که این روزها همه برای آن سرچ میکنند.
پس اگر در حوزه ای تجربه و مهارت دارید، میتوانید وارد کار آموزش شوید و از طریق سایت یا سایت و اینستاگرام به کار آموزش بپردازید، متاسفانه مطلبی ندارم که این حوزه را به خوبی باز کرده باشید، اما فکر میکنم با جستجو در نت به چیزهای خوبی برسید.
۸- کسب و کار اینترنتی مبتنی بر مهارت
اگر در کاری مهارت دارید، بسته به سرمایه ای که دارید و البته تجربه تان میتوانید یک کار خدماتی راه اندازی کنید، مثلا اگر در زمینه امور مالی تجربه دارید میتوانید با دو یا سه نفر از دوستانتان یک تیم مالی شوید، سایت تاسیس کنید، تجربیاتتان را نمایش دهید و پروژه دریافت کنید.
این یک مثال بود، در هر زمینه ای که مهارت داشته باشید، اگر متقاضی برای خدماتتان وجود داشته باشید میتوانید با کمک یک وبسایت حرفه ای و تولید محتوای خوب، مشتری های زیادی به دست آورید.
خب، بهترین ایده کسب و کار اینترنتی در ایران چیست؟
همه ایده هایی که معرفی شد امکان اجرای موفقشان در ایران وجود دارد و همچنان هم بازار خوبی دارند و به هیچ وجه اشباع شده نیستند، اما میخواهم صرفا با نظر شخصی خودم ایده مورد علاقه ام را به شما بگویم، شاید برایتان جالب باشد.
من آینده رسانه را خیلی روشن میبینم، البته نه اینکه سایر ایده ها در آینده از بین میروند نه، منظورم این است که رسانه روز به روز در شکل های جدید ظاهر میشود و پایداری و ثبات خوبی دارد.
در حقیقت در رسانه درآمد شما از تبلیغات است، یعنی جایی درست کرده اید که افراد زیادی آنها هستند و شما از تبلیغ دیگران درآمد دارید، شاید درآمد از تبلیغات برایتان جالب نباشد اما گوگل همچنان بیشتر درآمد خود را از طریق تبلیغ دیگران در موتور جستجویش به دست می آورد.
البته رسانه سازی از علایق من هم هست و همانطور که گفتم من نظر شخصی خودم را بیان میکنم و این قطعا به این معنی نیست که سایر ایده ها مناسب نیستند یا آینده ندارند.
امیدوارم ۲۳۰۰ کلمه ای که تایپ کردم فقط ورزش انگشت نبوده باشد و چیزی را به شما منتقل کرده باشم، مثل همیشه مشتاق پرسش و پاسخ در کامنت هستم.
درباره مهران دهقانی
مهران دهقانی هستم، مدیر سایت رونق.کام اگر به دنبال اطلاعات بیشتری هستید، به بخش درباره ما مراجعه کنید و با من و رونق.کام، مفصلتر آشنا بشید.
سایر نوشته های مهران دهقانی
دیدگاهتان را بنویسید