بازاریابی شبکههای اجتماعی، استراتژی کسبوکار شما برای ورود به شبکهای اجتماعی چیست؟

شاید تا چند سال گذشته، همینکه کسبوکاری در شبکههای اجتماعی حضور پیدا میکرد به نوعی در حال استفاده از بازاریابی شبکههای اجتماعی بود و بدون سختی زیادی از رقبا متمایز میشد، زیرا هر برند و هر کسبوکاری در فضای مجازی حضور جدی نداشت.
اما امروز داستان متفاوت است، بسیاری از کسبوکارها در فضای مجازی حضور یافتهاند و به صورت جدی در حال استفاده از بازاریابی شبکههای اجتماعی هستند، به طوری که هر فرد در اینستاگرام چند حساب تجاری را دنبال میکند و روزانه محتواهای زیادی را از کسبوکارها مشاهده میکند.
امروز مثل گذشته نیست و تنها حضور کسبوکار شما در شبکههای اجتماعی تضمین نتیجه بخش بودن نیست. امروز باید با مفهوم استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی نیز آشنا شوید و روی درگیر کردن مخاطبان بیش از گذشته متمرکز شوید تا احتمال نتیجه گرفتن از بازاریابی شبکههای اجتماعی افزایش یابد، در غیر این صورت شماهم مثل خیلی از کسبوکارهای دیگر، نتیجه قابل توجهی از حضور در شبکههای اجتماعی نمیگیرید.
قصد ندارم که شما را از شبکههای اجتماعی بترسانم و استفاده از شبکههای اجتماعی را کاری نشدنی و غیرممکن جلوه بدم، هدفم این است که به شما یادآوری کنم که با استراتژی پا به شبکههای اجتماعی بگذارید، بدون داشتن استراتژی درست، ابزارها کارایی چندانی نخواهند داشت.
در ادمه به چند مرحله یا چند قدم مهم اشاره میکنم که اگر به درستی این مراحل رو طی کنید، به احتمال زیاد به یک استراتژی درست بازاریابی شبکههای اجتماعی برای کسبوکارتان میرسید.
۱- اهداف کسبوکارتان را از بازاریابی شبکههای اجتماعی مشخص کنید
اولین قدم در تدوین هر استراتژی، پی بردن به اهدافتان است، باید بدانید که از بازاریابی شبکههای اجتماعی چه میخواهید.
لطفا در جواب این سوال نگویید که هدف من رسیدن به این میزان دنبال کننده است، رسیدن به تعداد مشخص دنبال کننده میتواند هدف خوبی برای رشد دنبال کنندگان در بازه زمانی مشخصی باشد، اما هدف اصلی از حضور شما در شبکههای اجتماعی نیست.
شاید پاسخ دهید که هدف من رشد کسبوکارم است، اما این پاسخ هم به اندازه کافی درست نیست، رشد کسبوکار یعنی چه؟ یعنی افزایش فروش، یعنی افزایش آگاهی از برند، یعنی تثبیت جایگاه برند و …
هدف شما باید مشخص و قابل دستیابی باشد، مثلا هدف برندی مثل سامسونگ از حضور در شبکههای اجتماعی احتمالا افزایش فروش نیست، اما شاید راه مناسبی برای ارتباط با مخاطبان و تثبیت جایگاه برند سامسونگ باشد، شاید راه خوبی برای سرزنده نشان دادن برند باشد.
هدف حضور برندی مثل بستنی دایتی از حضور در شبکههای اجتماعی احتمالا افزایش فروش نیست، قرار نیست کسی با دیدن بستنی دایتی سریعا به سوپرمارکت رفته و آن را تهیه کند، اما راه خوبی برای معرفی محصولات جدید است، راه خوبی برای برندسازی برای محصول جدید است، راه خوبی برای منتشر کردن محتوای ویروسی و برجسته کردن محصول جدید است و یا اهداف دیگری که این برند میتواند داشته باشد.
هدف یک فروشگاه کیف و لباس سنتی از حضور در شبکههای اجتماعی بخصوص اینستاگرام، احتمالا افزایش فروش است، این فروشگاه به دنبال این است که افراد با مشاهده محصولات و قیمتها با آنها تماس گرفته و سفارشی را ثبت کنند، احتمالا در درجه دوم اهداف دیگری مانند برندسازی نیز داشته باشند.
هدف یک بستنی فروشی در سطح شهر از حضور در شبکههای اجتماعی قطعا رسیدن به فروش بیشتر است، اما فروش بیشتر برای یک بستنی فروشی با فروش بیشتر برای یک فروشگاه کیف و لباس سنتی متفاوت است.
یک بستنی فروشی نمیتواند محصول خود را ارسال کند، یک بستنی فروشی نمیتواند مشتریانی از شهرهای دیگر داشته باشد، پس به دنبال این است که افراد بیشتری را در سطح شهر خود با فروشگاه خود آشنا کند و با تولید محتوای خلاقانه و بارها و بارها دیدن شدن توسط کاربرانش در سطح شهر آنها را مجاب میکند که از روی کنجاوی هم که شده یک بار به این بستنی فروشی سر بزنند.
همانطور که مشاهده کردید کسبوکارها میتوانند اهداف متفاوتی از بازاریابی شبکههای اجتماعی داشته باشند که یک هدف اصلیترین هدف است و تمام تمرکز روی آن است و اگر اهداف دیگری نیز وجود داشته باشند به عنوان اهداف فرعی در نظر گرفته میشوند. پس برای پیدا کردن هدف وقت بگذارید، تا با جهتگیری مشخصی پا به شبکههای اجتماعی بگذارید.
[alert type=”info”]مطلب پیشنهادی: اصول بازاریابی در اینستاگرام، چطور از اینستاگرام برای کسبوکار خود استفاده کنیم؟[/alert]
۲- درباره مخاطبانتان تحقیق کنید و شبکه اجتماعی درست را انتخاب کنید
وقتی هدف خود را مشخص کردید، لازم است که مخاطبان خود را هم بشناسید، ببینید در چه سن و سالی هستند، چه روحیاتی دارند، آیا در سطح درآمدی خاصی قرار دارند؟ و اطلاعات دیگری که در انتخاب شبکه اجتماعی مورد نظر به شما کمک میکند.
البته در انتخاب شبکه اجتماعی پس از مخاطبان لازم است که نوع کسبوکار خود را نیز در نظر بگیرید، مثلا برای یک آتلیه عکاسی بهترین شبکه اجتماعی اینستاگرام است.
در حال حاضر در ایران معروفترین شبکه اجتماعی اینستاگرام و متداولترین بازاریابی شبکههای اجتماعی، بازاریابی اینستاگرامی است. مخاطبان اینستاگرام تقریبا از همه سن و سالی هستند و با هر سطح درآمدی و روحیاتی در اینستاگرام حضور دارند.
شاید اگر در خارج از ایران زندگی میکردیم نیاز به بررسی بیشتری داشتید، ولی در حال حاضر اینستاگرام در ایران حرف اول را میزند و کمتر کسبوکاری است که اینستاگرام برای آن گزینه مناسبی نباشد.
۳- متریکهای ارزشمند را برای ارزیابی بهتر شناسایی کنید
با وجود اینکه انتخاب متریک یکی از مهمترین قدمها در تدوین استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی است، این بخش دقیقا جایی است که خیلی از کسبوکارها از آن غافل میشوند.
تعداد دنبالکنندگان شما و تعداد لایکهای شما متریکهای بدی برای اندازه گیری نیستند، اما واقعا تنها تعداد دنبالکنندگان و تعداد لایکها میتوانند وضعیت فعالیت کسبوکار شما در شبکههای اجتماعی را ارزیابی کنند؟ یعنی برای مقایسه دو صفحه تعداد دنبالکننده کافی است؟
در انتخاب متریک باید به اهداف خود رجوع کنید، متریکهای خود را طوری مشخص کنید که بتوانید میزان نزدیک شدن به اهدافتان را ارزیابی کنید.
اگر هدف شما از حضور در شبکههای اجتماعی افزایش آگاهی از برند باشد، تنها تعداد دنبالکننده مد نظر نیست، بلکه میزان درگیر شدن مخاطبان با برند شما نیز مد نظر است، اینکه افراد چه میزان با برند شما درگیر میشوند میتواند یکی از متریکهای اصلی شما برای ارزیابی صفحه شما باشد.
از آنجایی که شبکههای اجتماعی جایی برای تعامل و ارتباط هستند، معمولا اصلیترین متریک میزان درگیر شدن با مخاطبان است، یعنی در درجه اول لازم است که بررسی کنید که مخاطبان چه میزان با برند شما درگیر میشوند، کامنت میگذارند، سوال میپرسند، نظر میدهند و …
و در درجات بعدی به متریکهای دیگری که در زیر به برخی از آنها اشاره کردم توجه کنید.
Reach(ریچ): عددی که برای این متریک مشاهده میکنید، نشان دهنده تعداد افراد غیر تکراری است که تا به حال حداقل یکبار محتواهای شما را مشاهده کردهاند.
در اینستاگرام این آمار به طور جداگانه برای هر پست نیز نمایش داده میشود، به این صورت که مثلا این پست را تا به حال چند نفر مشاهده کردهاند.(برای مشاهده این آمار وآمارهایی که جلوتر اشاره میشود، لازم است که پروفایل اینستاگرام خود را به پروفایل تجاری یا بیزینس پروفایل تغییر دهید)
[alert type=”info”]مطلب پیشنهادی: چرا و چگونه یک پروفایل تجاری یا بیزینس پروفایل اینستاگرام داشته باشیم؟[/alert]
Clicks(کلیک): این متریک نشان میدهد که تا به حال چه تعداد بار روی لینک شما کلیک شده است، در اینستاگرام این آمار برای لینکی که در پروفایل قرار میدهید ارایه میشود. میتوانید مشاهده کنید که چه تعداد نفر روی لینک شما کلیک کردهاند.
Engagement (درگیر شدن کاربران): این متریک نشان میدهد که کاربران شما تا چه حد با شما درگیر هستند، نسبت به محتواهای شما واکنش نشان میدهد و در واقع ارتباط برقرار میکنند.
این متریک را باید خودتان محاسبه کنید، مثلا برای یک پست، باید تعداد لایکهای پست و تعداد کامنتهای پست را باهم جمع کنید، به تعداد دنبالکنندگان خود تقسیم کنید و در عدد ۱۰۰ ضرب کنید تا نرخ درگیر شدن مخاطبان یا همان Engagement Rate برای این پست شما مشخص شود، هرچه این عدد بالاتر باشد بهتر است.
۴- از اهمیت بررسی رقبا در بازاریابی شبکههای اجتماعی غافل نشوید
یکی دیگر از گامهای کلیدی در تدوین استراتژی شبکههای اجتماعی، بررسی دقیق رقبا است. ابتدا باید رقبای خود را شناسایی کنید، که هر کسبوکاری کم و بیش از رقبای خود باخبر است. پس به پروفایل کسبوکارهای مورد نظر سر بزنید و ببینید که علت موفقیت یا عدم موفقیت در آنها چیست.
به هیچ وجه توصیه نمیکنم که محتواهای آنها را کپی کنید و هر محتوایی که آنها تولید میکنند شما هم تولید کنید، اما باید بفهمید که مخاطبان آنها که در واقع مخاطبان شما هم هستند، نسبت به چه نوع محتواهایی واکنش بهتری نشان داده اند.
مثلا اگر نسبت به محتواهای آموزشی بازخورد خوبی داشته اند، پس شما هم محتوای آموزشی داشته باشید، اما نه در همان قالبی که رقیب شما انجام میدهد، در واقع باید نوع محتواهای موفق را شناسایی کنید و شماهم از آن نوع محتوا تولید کنید.
همینطور بررسی کنید که نسبت به چه محتواهایی بازخورد خوبی وجود ندارد و برای مخاطبان جالب نبوده است، پس شما هم انرژی خود را روی این محتواها نگذارید.
بررسی کنید که چه محتواهایی در پروفایل تمامی رقبا به یک شکل وجود دارد که شما با تولید خلاقانه آن میتوانید متفاوت به نظر برسید، یا جای چه نوع محتواهایی در پروفایل تمامی رقبا خالی هست که به نظر شما میتواند مفید باشد.
به نظرات کاربران در پستهای آنها توجه کنید، ببینید از چه چیزی تعریف و از چه چیزی گلایه میکنند. خواندن کامنتهای مخاطبان یکی از بهترین روشها در شناسایی نیاز مخاطبان و همینطور نقاط ضعف رقبا است، که دانستن آن میتواند تاثیر خوبی روی استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی کسبوکار شما بگذارد.
۵- محتواهای مفید و درگیر کننده تهیه کنید
بدون شک، تولید محتوا یکی از ارکان اصلی استراتژی شما در بازاریابی شبکههای اجتماعی است، در واقع بدون محتوا استراتژی معنی پیدا نمیکند.
اولین توصیه در تولید محتوا این است که از ماهیت برند و کسبوکار خود فاصله نگیرید و سعی نکنید که با تولید محتواهای نامرتبط به افراد زیادی دست پیدا کنید.
شاید فراتر رفتن از حیطه کاری به شما کمک کند که خیلی سریعتر به مخاطبان جدید برسید، ولی این مخاطبان ارزشمند نیستند و جدای از این موضوع، خیلی از مخاطبانتان فعلی را از دست خواهید داد زیرا خیلی از کاربرانتان با مشاهده محتواهای نامرتبط دیگر شما را دنبال نخواهند کرد.
دومین توصیه در تولید محتوا پرهیز از پروموت کردن است، پروموت کردن یا تبلیغات مستقیم محصولات و کسبوکارتان میتواند موجب فراری شدن کاربران شود، اینکه تمام محتواهای شما در حال تبلیغ مستقیم محصولات یا کسبوکارتان باشند کار جالبی نیست. بهتر است بین هر ۱۰ محتواهای ارسالی، نهایتا یک یا دو محتواهای تبلیغاتی وجود داشته باشند.
سومین نکته این است که محتوای ویدیویی را فراموش نکنید، یکی از انواع محتواهایی که کاربران رضایت خوبی از آن دارند محتوای ویدیوی است، خیلی از کاربران مشاهده محصول در ویدیو را بسیار جذابتر از مشاهده به صورت عکس میدانند، همچنین محتواهای ویدیویی دست شما را در تولید محتواهای خلاقه یا آموزشی بازتر میکند.
و چهارمین نکته در تولید محتوا، پایداری در انتشار است، اگر محتواهای خوبی در سر دارید و به شیوه جالبی در تولید محتوا رسیدهاید دست نگه دارید. قبل از تولید و انتشار آن یک سوال از خود بپرسید.
آیا میتوانم به صورت منظم چه به صورت روزانه، هفتگی یا ماهانه آن را تولید کنم؟ اگر میتوانید در یک دوره زمانی مشخص در تولید این محتوا پایدار باشید به سراغش بروید در غیر این صورت تولید یکباره آن تاثیری نخواهد داشت. پس در تقویم محتواهایی خود به این مورد توجه کنید که توان تولید منظم محتواها را داشته باشید.
۶- وضعیت عملکرد خود را در بازاریابی شبکههای اجتماعی رصد کنید
در نهایت وقتی استراتژی خود را مشخص کردید، پس از مدتی فعالیت باید وضعیت عملکرد خود را رصد کنید، ببینید تا چه حد موفق عمل کردهاید و تا چه حد استراتژی خود را درست پیاده کردهاید.
متریکهایی که برای سنجش عملکرد مشخص کردید را در نظر بگیرید و از ابزارهای مختلفی برای بررسی این متریکها استفاده کنید. اگر از اینستاگرام استفاده میکنید، با تغییر پروفایل خود به حالت تجاری، میتوانید آمارهای خوبی را مشاهده کنید.
در مطالب آینده به صورت اختصاصی در مورد استراتژی شبکههای اجتماعی برای کسبوکارهای B2B صحبت خواهم کرد. موفق باشید.