کمپین دیجیتال مارکتینگ و ۳ اشتباهی که نباید مرتکب شوید
امروز اگر چند دقیقه در محیط وب گشت بزنید با انواع کمپین دیجیتال مارکتینگ مواجه میشوید که شباهتها و تفاوتهای زیادی باهم دارند، اما به این معنی نیست که همه آنها در اجرای کمپین موفق هستند و به درستی از دیجیتال مارکتینگ استفاده میکنند، خیلی از آنها تنها در حال هدر دادن پول هستند.
وقتی با دقت به کمپین دیجیتال مارکتینگ خیلی از برندها نگاه میکنم، اشتباهات مشترکی را در آنها مشاهده میکنم. اشتباهاتی که میتوانند به راحتی کمپین بازاریابی دیجیتال را با شکست مواجه کنند.
در این مطلب به این اشتباهات اشاره میکنم، شاید دانستن آنها به شما کمک کند که از این اشتباهات در کمپین دیجیتال مارکتینگ خود دوری کنید.
۱- نداشتن هدف مشخص از اجرای کمپین دیجیتال
حتما این جمله را شنیدهاید ، ” برنامه ریزی نکردن، بهترین برنامه ریزی برای شکست است” این جمله در مورد هدف گذاری هم صدق میکند، وقتی شما در فرآیند بازاریابی یا برگزاری کمپینها، هدف مشخصی نداشته باشید، امکان ندارد که نتیجه خوبی بگیرید، زیرا وقتی هدف مشخصی وجود نداشته باشد امکان بررسی موفقیت یا عدم موفقیت نیز وجود ندارد.
مثلا وقتی تصمیم میگیرد که یک کمپین تبلیغات بنری آنلاین داشته باشید، باید مشخص کنید که هدف شما از اجرای این کمپین دیجیتال چیست؟ آیا به دنبال جذب ایمیل مخاطبان هدف هستید؟ آیا به دنبال افزایش آگاهی از برند هستید؟ آیا هدف شما افزایش فروش است؟
[alert type=”success”]مطلب پیشنهادی: اصول دیجیتال مارکتینگ را میدانید؟ خیلیها از این ۳ اصل گذشتند، شما نگذرید.[/alert]
۲- کمپین دیجیتال مارکتینگ بدون آنالیز معنی ندارد
یکی دیگر از اشتباهات، توجه نکردن به آمارهاست. شما باید مرتبا آمار وبسایت خود را بررسی کنید. کدام کانالهای بازاریابی دیجیتال برای شما موثرتر هستند؟ از کدام کانال ورودی بیشتری دریافت میکنید؟ نرخ تبدیل کدام کانال بالاتر است؟
در مورد کمپینها هم باید به آمار کمپین برگزار شده توجه کنید، اگر چند بنر طراحی کردید کدام بنر آمار بهتری دارد؟ کدام بنر منجر به فروش بیشتر یا دریافت ایمیلهای بیشتر شده است؟
در نهایت باید بررسی کنید که هزینه جذب کاربر از هر کانال برای شما چقدر است و در نهایت این کمپین برای شما چقدر هزینه و سودآوری داشته است.
فرض کنید یک میلیون تومان برای یک کمپین دیجیتال مارکتینگ هزینه کردهاید، در این کمپین ۵۰۰۰ کلیک روی بنر شما انجام شده است. از این ۵۰۰۰ کلیک در نهایت ۲۰ فروش حاصل شده است و سود هر فروش برای شما ۱۵هزار تومان است.
حال اگر ۱میلیون تومان را به ۲۰ تقسیم کنید، یعنی هزینه جذب هر خریدار برای شما ۵۰هزار تومان بوده است، در حالی که هر خریدار تنها برای شما ۱۵هزار تومان سودآوری داشته است.
اگر هدف اصلی این کمپین افزایش فروش بوده باشد، این کمپین سودآوری کافی نداشته است. زیرا شما ۱ میلیون تومان هزینه تبلیغ کردهاید ولی در نهایت ۳۰۰هزار تومان سود به دست آوردید.
البته گاهی هدف اصلی شما برندسازی و آشنا کردن افراد بیشتری با فروشگاه شما میباشد، در این صورت میزان خرید تنها معیار موفق یا ناموفق بودن کمپین نیست.
فکر کنم اهمیت هدف گذاری و همینطور آنالیز کمپین را متوجه شدید. در واقع لازم است که شما قبل از اجرای کمپین هدفگذاری کنید و سپس با آنالیز کمپین و توجه به آمارها، میزان موفقیت کمپین را بررسی کنید.
۳- تست نکردن گاهی هزینه زیادی به همراه دارد
در فرآیند بازاریابی دیجیتال و اجرای کمپین دیجیتال مارکتینگ ، هیچ پیشبینی دقیقی از اجرای کمپین نمیتوان ارایه داد. برای فهمیدن نتایج، تنها راه اجرای آن است.
اگر موفق باشد، هزینهای به هدر نرفته است، اما اگر ناموفق باشد هزینه زیادی را بسته به وسعت کمپین از دست خواهید داد. اما چطور میتوان ریسک کمپین و هدر رفتن هزینه را کاهش داد؟ جواب این سوال تست است.
فرض کنید کمپینی را برنامه ریزی کردهاید، هدف مشخصی برای آن در نظر گرفتهاید، بنری را طراحی کردهاید، سایتهای هدف را مشخص کردهاید و قصد اجرای کمپین را دارید.
در این مرحله باید دست نگهدارید، و بررسی کنید که آیا میتوانید به نقاط ضعف احتمالی کمپین پیش از اجرای آن پی ببرید. مثلا ممکن است در مورد بنر کمی مردد باشید و حس کنید که بنری دیگر با طراحی بهتر میتواند موفقتر باشد.
در این حالت شما میتوانید هر دو بنر را تست کنید، یک کمپین با بنر اول و یک کمپین با بنر دوم را به صورت موازی و با بودجه خیلی پایین شروع کنید. و پس از اتمام کمپین بررسی کنید که کدام یک موفقتر بودند، سپس کمپین اصلی خود را که تمامی بودجه را به آن اختصاص دادهاید با بنری شروع کنید که نتیجه بهتری داشته است توجه داشته باشید که در دو کمپین تستی، تنها تفاوت باید طراحی دو بنر باشد.
شاید سوال کنید که پس از برنامه ریزی کمپین، ایرادی را در هیچ یک از بخشهای کمپین مشاهده نمیکنید . پس باید همین حالا با تمام بودجه کار را شروع کنید؟
در این مورد توصیه میشود که پس از ران کردن کمپین، همواره به آمار توجه داشته باشید تا در صورت مشاهده هر آمار تامل برانگیز، کمپین را بهینه کنید و از هدر رفتن هزینه جلوگیری کنید.
مثلا اگر در طول کمپین مشاهده کردید که درصد خیلی بالایی از افراد پس از ورود به لندینگ پیج ، بلافاصه از آن خارج میشوند، بهتر است هرچه سریعتر کمپین را متوقف کنید تا از هدر رفته هزینه جلوگیری کنید.
پس از توقف کمپین باید به بررسی مشکل بپردازید، که در این مورد احتمالا بنر خود را طوری طراحی کردهاید که مخاطبانی غیر از مخاطبان هدفتان هم برای کلیک کردن کنجکاو میشوند و در نهایت پس از ورود به لندینگ پیج به دلیل اینکه از مخاطبان هدف شما نیستند به سرعت از آن خارج میشوند. پس بهتر است بنر خود را اصلاح کنید و سپس کمپین را ادامه دهید.