مراحل راهاندازی فروشگاه اینترنتی، تو فکر یک شروع باش

کسبوکارهای اینترنتی در نقطه اوج خود قرار دارند و این روزها خیلیها در فکر راهاندازی فروشگاه اینترنتی هستند. در این مطلب قرار نیست تکرار مکررات کنیم و در مورد اهمیت کسبوکارهای اینترنتی صحبت کنیم، در این مطلب قرار است از مراحل راهاندازی فروشگاه اینترنتی صحبت کنیم، در واقع این مراحل مواردی هستند که پیش از راهاندازی فروشگاه باید به آنها توجه کنیم.
البته من خیلی مایل نیستم از اسم مراحل استفاده کنم، زیرا هر کس انجام یک کار را به شیوه خودش مرحلهبندی میکند، برخی ممکن است مراحل راهاندازی فروشگاه اینترنتی را ۱۰ مرحله بدانند، برخی همان مراحل را به عنوان ۵ مرحله در نظر بگیرند، پس مراحل را به منزله یک چهارچوب درنظر نگیرید و تنها به مفاهیم دقت کنید.
۱- راهاندازی فروشگاه اینترنتی با کدام محصول
مسلما اولین سوالی که در مراحل راهاندازی فروشگاه اینترنتی مطرح میشود این است که چه محصولی بفروشیم؟ انتخاب محصول تاثیر بسیار زیادی در ادامه روند کارتان خواهد گذاشت. تاثیر روی شیوه بازاریابی، روی هزینه بازاریابی، روی هزینههای ارسال، روی چگونگی پشتیبانی پس از خرید و همینطور روی بحث تولید محتوا نیز تاثیر گذار است.
اما انتخاب محصول چطور باید انجام شود؟
برخی در حال حاضر فروشگاه حضوری دارند یا محصولاتی را تولید میکنند و در فکر فروش محصولات خود به صورت اینترنتی و درنتیجه به دنبال راهاندازی فروشگاه اینترنتی هستند. اما برخی دیگر تنها میدانند که میخواهند یک فروشگاه اینترنتی داشته باشند، نه محصولی دارند و نه محصولی تولید میکنند.
گروه دوم لازم است که دو لیست از محصولات را تهیه کنند. لیست محصولاتی که به آنها علاقه و اعتقاد دارند و لیست محصولاتی که توانایی تامین آن را به هر نحوی دارند چه به صورت خرید نقدی یا خرید امانی یا همکاری با تولید کنندگان، این لیست باید به اندازه کافی طولانی باشد زیرا قرار است که فیلترهایی روی آن انجام شود.
برخی محصولات را از لیست حذف کنید
نقطه اشتراکی این دو لیست را به عنوان یک لیست جدید در نظر بگیرید، یعنی لیستی جدید از محصولاتی که هم به آنها علاقه دارید و هم توانایی تامین آن را دارید.
در این مرحله باید برخی محصولات را از لیست حذف کنیم. چه محصولاتی را؟
۱- محصولاتی که توانایی ارسال آن را نداریم و برای ارسال آنها دچار مشکلی میشویم.
۲- محصولاتی که فروش اینترنتی آنها فعلا ممکن نیست(البته کم هستند).
۳- محصولاتی که موقتی هستند و همیشه مورد نیاز نیستند(مثلا اسپینرها محصول موقتی هستند).
۴- محصولاتی که در آنها تونایی تولید محتوا را نداریم، مثلا محصولاتی که پیچیدگی زیادی دارند و نیاز به تولید محتوای تخصصی دارند. یا این محصولات حذف کنید تا اطلاعاتتان را بالا ببرید.
۵- محصولاتی که توانایی پشتیبانی آن را ندارید، مثلا اگر کوادکوپتر را انتخاب میکنید باید به قدری اطلاعات داشته باشید که وقتی مشتری برای چگونگی کار با آن تماس میگیرد بتوانید او را راهنمایی کنید.
۶- محصولاتی که سود خیلی پایینی برای شما دارند، گاهی محصول مورد نظر همه شرایط لازم را برای فروش دارد، ولی در حال حاضر به دلایل مختلفی از جمله شیوه تامین ، سود خیلی پایینی از فروش آن حاصل میشود که فروش آن اصلا به صرفه نیست.
یا باید این محصولات را حذف کنید یا اگر این محصول لوازم جانبی دیگری برای فروش دارد، از فروش لوازم جانبی آن سود ببرید، مثلا اگر از فروش دوربین سودی نمیبرید شاید بتوانید از فروش کیف دوربین، رم دوربین، سه پایه دوربین و . . . سود خوبی ببرید.
علاوه بر این موارد، باید از ابعاد دیگری نیز محصولات را بررسی کنید و تا جای ممکن محصولی را انتخاب کنید که در قدمهای بعدی دچار مشکل نشوید.
روی کتابی کامل در زمینه انتخاب محصول کار میکنم که به زودی در سایت قرار خواهد گرفت.
۲- طراحی پروسه دریافت سفارش، بستهبندی و ارسال کالا
قدم بعدی در مراحل راهاندازی فروشگاه اینترنتی طراحی پروسه دریافت سفارش، بسته بندی و ارسال است، اگر یک تیم دو یا سه نفره هستید یا به صورت خانوادگی و با کمک همسرتان فروشگاه را راهاندازی میکنید باید پروسهای را برای انجام این موارد طراحی کنید.
شما باید مشخص کنید که محصولات را چطور بستهبندی میکنید؟ آیا از جعبههای کارتنی استفاده میکنید؟ این جعبهها را از کجا تامین میکنید؟ هزینه جعبهها برای شما چقدر تمام میشوند؟ آیا این هزینه را روی هزینه ارسال قرار میدهید؟
چه کسی مسئول ارتباط با مشتری و بررسی سفارشات دریافتی است؟ چه کسی سفارشات را بستهبندی و برای ارسال آماده میکند و چه کسی سفارشات را ارسال میکند؟
اصلا پروسه ارسال را خودتان انجام میدهید یا با شرکتهای واسطه کار میکنید که سفارشات را از شما گرفته و ارسال میکنند؟
فکر کنم منظور از پروسه را متوجه شدید، اگر بتوانید پاسخ سوالات بالا را بدهید یعنی پروسه مشخصی برای دریافت سفارش، بستهبندی و ارسال کالا دارید.
۳- ساخت فروشگاه اینترنتی، بخش دلچسب از مراحل راهاندازی فروشگاه اینترنتی
یکی برجستهترین مراحل راهاندازی فروشگاه اینترنتی، ساخت فروشگاه اینترنی است، به همین جهت باید شیوههای مختلف راهاندازی فروشگاه اینترنتی را بررسی کنید. و بهترین شیوه را با توجه به شرایط خود انتخاب کنید. شما به چند شیوه میتوانید یک فروشگاه اینترنتی داشته باشید.
شیوه اول: راهاندازی فروشگاه اینترنتی با فروشگاه سازها
این روش را برای کسانی توصیه میکنم که کمترین آشنایی را با ساخت فروشگاه اینترنتی دارند. این روش کمترین دردسر فنی را خواهد داشت.
همانطور در فیسبوک ثبتنام میکردید و یک صفحه با پنل مدیریت آن دریافت میکردید، در این روش هم کافی است در سایت فروشگاه ساز ثبت نام کنید و یک فروشگاه با پنل مدیریت دریافت کنید. سادگی تنها مزیت این فروشگاه سازها است.
اما در مقابل قدرت مانور کمتری روی سایت دارید، امکان توسعه آن وجود ندارد، امکان تغییرات در ظاهر آن بسیار پایین است و دست و بال مدیر سایت برای رشد امکانات سایت بسیار پایین است، زیرا توسعه سایت فقط توسط شرکت ارایه دهنده فروشگاه ساز ممکن است.
با این حال سایت بزرگی مثل janbei.com از فروشگاه ساز استفاده میکند، البته بنده جز این سایت هیچ سایت بزرگی را مشاهده نکردم که از فروشگاه ساز استفاده کند برای استفاده از فروشگاه سازها باید به صورت سالانه حق اشتراک بپردازید.
شیوه دوم: راهاندازی فروشگاه اینترنتی با وردپرس
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا میباشد. در واقع یک سایت کامل است که از پایه کدنویسی شده است و به رایگان در اختیار شما قرار گرفته است.
استفاده از وردپرس کمی دردسر فنی بیشتری نسبت به فروشگاه ساز دارد، ولی به مراتب از ساخت فروشگاه اینترنتی با استفاده از برنامه نویسی راحتتر است.
من استفاده از این روش را به شدت توصیه میکنم، کافی است در مورد وردپرس و چگونگی راهاندازی فروشگاه اینترنتی با وردپرس تحقیق کنید و آموزشهایی ببینید. برخلاف روش قبلی سایتهای بزرگی از وردپس استفاده میکنند.
شیوه سوم: طراحی و برنامهنویسی یک فروشگاه اینترنتی
اگر در کار برنامه نویسی وارد هستید و قرار است خیلی از فراتر از یک کسبوکار خانگی باشید شاید بهتر باشد که از برنامه نویسی استفاده کنید، فروشگاههای بزرگی همچون دیجیکالا؛ بامیلو و دیجیاستایل از برنامهنویسی برای راهاندازی فروشگاه اینترنتی استفاده کردهاند.
۴- در مورد شیوههای بازاریابی اینترنتی برای فروشگاه اینترنتی تحقیق کنید
بهتر است قبل از شروع کار بررسی کنید که چطور برای سایتتان ترافیک جذب میکنید و قرار است چقدر برای این بخش هزینه کنید، مسلما یکی از روشهای جذب ترافیک که قطعا باید از آن استفاده کنید، سئوی فروشگاه اینترنتی و جذب ترافیک رایگان از گوگل است. باید در مورد سئوی سایت و به صورت اختصاصی سئوی فروشگاه اینترنتی بررسی و تحقیق کنید و مهارتهای لازمه را کسب کنید.
در کنار سئو میتوانید از تبلیغات کلیکی گوگل هم استفاده کنید، این روش برای شما هزینه خواهد داشت و معمولا برای فروشگاههای آنلاین کوچک آن هم در ابتدای کار خیلی توصیه نمیشود.
لازم است که در مورد تمامی شیوههای جذب ترافیک به سایت بررسی کنید، و با هزینه های آنها نیز آشنا شوید، اما در ابتدای کار شما نیاز به ترافیک رایگان گوگل دارید، پس بهتر است بیشتر زمان و هزینه خود را صرف سئوی فروشگاه اینترنتی کنید.
مواردی که به عنوان مراحل راهاندازی فروشگاه اینترنتی بیان شدند، لازم است پیش از راهاندازی فروشگاه اینترنتی مورد توجه قرار بگیرند، یعنی وقتی اقدام به راهاندازی فروشگاه میکنید باید در مورد این موارد فکر کرده باشید.
موارد زیاد دیگری هستند که پس از شروع به کار فروشگاه اینترنتی باید مورد توجه قرار بگیرند، مانند استفاده بهتر از ترافیک دریافتی، اصول عکاسی از محصولات و نوشتن توضیحات برای محصول، که در مطالب آینده به آنها خواهم پرداخت، با این حال برخی از این مقالات را در زیر مشاهده میکنید.
افزایش فروش اینترنتی با تکنیکهایی در نوشتن توضیحات محصول
افزایش فروش با رعایت نکاتی در عکاسی از محصولات
بهینه سازی صفحه محصول |چطور صفحه محصول را برای فروش بیشتر بهینه کنیم؟