بازاریابی محتوایی و اهمیت آن در دیجیتال مارکتینگ
در مقالات گذشته به مبحث سئو پرداختیم و دیدیم که سئو به دو بخش کلی سئوی روی سایت و سئوی خارج از سایت تقسیم میشود و تا حدی با اهمیت لینکسازی و تولید محتوای باکیفیت و متناسب با استانداردهای سئو پرداختیم.
اگر مقالات گذشته را مطالعه نکردید، از لینکهای زیر این مطالب را مشاهده کنید.
سئو یا بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو
تعاریف، ضرورتها و کلیات دیجیتال مارکتینگ
در این مقاله با مبحث بازاریابی محتوایی آشنا میشوید، برخی از عناوینی که در این مطلب به آنها اشاره میشود به شرح زیر است.
- تعریف بازاریابی محتوایی، بازاریابی محتوایی چیست؟
- نقش بازاریابی محتوایی در دیجیتال مارکتینگ
- استراتژی محتوا چیست؟ استراتژیست محتوا چه میکند؟
- بررسی شیوه استفاده چند کسبوکار از بازاریابی محتوایی
تعریف بازاریابی محتوایی، بازاریابی محتوایی چیست؟
بازاریابی محتوایی به تعریف، موسسه جهانی بازاریابی محتوایی:
بازاریابی محتوایی یک روش استراتژیک بازاریابی است، که تمرکز آن روی تولید و انتشار محتوای با ارزش و مرتبط به صورت پایدار است که هدف آن جذب و نگهداری گروهی از مشتریان از پیش تعریف شده است. که در نهایت موجب اقدماتی از سمت این مشتریان خواهد شد که از نظر تجاری برای کسبوکار مورد نظر ارزشمند است.
همانطور که متوجه شدید، در این شیوه از بازاریابی، همانند دیگر روشها، ابتدا باید مشتریان خود را بشناسید و برای آنها تولید محتوا کنید. شناخت مشتری یکی از مهمترین بخشهای بازاریابی محتوایی است.
تا مشتریانتان و کسانی که به دنبال جذب آنها هستید را خوب نشناسید، نمیتوانید محتوای خوبی را تولید کنید، زیرا اساسا محتوای خوب، محتوایی است که متناسب با مخاطبان هدف باشد.
همانطور که متوجه شدید، در بازاریابی محتوایی، به جای اینکه به صورت مستقیم محصولات یا خدمات خود را معرفی کنیم، اطلاعات مفیدی را به صورت رایگان در اختیار کاربران هدف قرار میدهیم، تا بخشی از مشکلات آنها از طریق این محتواهای رایگان برطرف شود.
نقش بازاریابی محتوایی در دیجیتال مارکتینگ
برخی میگویند که بازاریابی محتوایی یکی از تکنیکهای دیجیتال مارکتینگ است، در واقع دیجیتال مارکتینگ تشکیل شده از تکنیکهای مختلف بازاریابی است که در فضای دیجیتال انجام میشوند، و بازاریابی محتوایی یکی از آنهاست.
اما بنده با این بنده خیلی موافق نیستم، من بازاریابی محتوایی را به عنوان یک خوراک برای پیاده سازی و و به کار گیری تکنیکهای مختلف دیجیتال مارکتینگ میدانم.
اهمیت بازایابی محتوایی به عنوان خوراک دیجیتال مارکتینگ این است که اساسا بدون ارایه محتوای خوب خیلی از تکنیکهای دیگر قابل انجام نیستند، مثلا در مورد سئو، بدون تولید محتوای با کیفیت، امکان دیده شدن در نتایج گوگل امکان پذیر نیست.
و یا برای انجام بازاریابی در شبکههای اجتماعی شما نیاز به محتوا دارید، در واقع محتواست که همانند یک سوخت، امکان حرکت در فضای مجازی را میسر میکند.
برای جذب ایمیل کاربران و انجام ایمیل مارکتینگ، نیاز است که اطلاعات خوبی را در ازای دریافت ایمیل به کاربران ارایه دهید، که این مورد نیز بدون داشتن محتوای خوب امکان پذیر نیست.
همانطور که متوجه شدید، محتوا بخش حیاتی و کلیدی در دیجیتال مارکتینگ است و مسلما تمرکز روی تولید محتوای بهتر، روی تمای بخشهای دیگر موثر خواهد بود.
محتوای باکیفیت، باید در راس برنامه دیجیتال مارکتینگ شما باشد.
شاید کمی ابهام در ذهن شما شکل گرفته باشد، و تصور کنید که با این حساب، بازاریابی شبکههای اجتماعی همان بازاریابی محتوایی است، یا جذب کاربر از گوگل و جذب ایمیل کاربران و ارسال ایمیل به آنها، همان بازاریابی محتوایی است.
به تعریف بازاریابی محتوایی برگردیم، بازاریابی محتوایی یعنی تهیه محتوای با کیفیت و مرتبط با مخاطبان هدف، ارایه این محتوا به آنها و در نهایت جذب آنها به سمت کسبوکار.
این فرآیند از کدام کانال باید انجام شود؟ میتوان از طریق شبکههای اجتماعی ، از طریق ارایه در سایت، از طریق ارایه در ایمیل و یا هر کانال دیگری این کار را انجام داد.
اما ارایه و تولید محتوا از طریق ایمیل، با ارایه و تولید محتوا در سایت و ارایه محتوا در شبکههای اجتماعی کاملا متفاوت با یکدیگر هستند، در واقع انجام بازاریابی محتوایی در هر کدام از این کانالها، شکل مخصوص به خود را دارد. به همین دلیل هر کدام تحت یک عنوان معرفی میشود.
مثلا پیاده سازی بازاریابی محتوایی در شبکههای اجتماعی، تحت عنوان بازاریابی شبکههای اجتماعی عنوان میشود، و یا پیاده سازی بازاریابی محتوا بر بستر ایمیل را بازاریابی ایمیلی مینامند.
در هر دو شما نیاز به محتوا دارید، اما محتوای تولید شده کاملا با یکدیگر متفاوت هستند، در هر دوی اینها شما نیاز دارید مخاطبان هدف را جذب کنید، اما شیوه جذب مخاطبان هدف در هردوی اینها متفاوت است.
در بازاریابی محتوایی از طریق ایمیل، شما با مواردی درگیر هستید که در بازاریابی محتوایی از طریق شبکههای اجتماعی با آنها درگیر نیستید و بالعکس، به همین دلیل است که علی رغم استفاده همه آنها از تولید محتوا، نمیتوان همه آنها را به صورت کلی بازاریابی محتوایی نامید.
توضیحات زیادی دادم، امیدوارم منظورم از اهمیت محتوا و بازاریابی محتوایی را متوجه شده باشید.
استراتژی محتوا چیست؟ استراتژیست محتوا چه میکند؟
خیلی از افراد در تعریف استراتژی محتوا مشکل دارند. در واقع استراتژی محتوا را با استراتژی بازاریابی محتوایی اشتباه میگیرند.
پیش از پرداختن به تعریف استراتژی محتوا و استراتژی بازاریابی محتوایی، به شما توصیه ای دارم.
هرگز خود را درگیر تعاریف و عناوین نکنید، بهتر است غرق مفاهیم شوید، دانستن مفاهیم هستند که به شما کمک میکنند. کسبوکارهای زیادی بودند و هستند که استراتژی محتوا و استراتژی بازاریابی محتوایی را به خوبی اجرا کردهند در حالی که اسم این مفاهیم را نمیدانند اما به خود مفاهیم توجه کردهاند.
[alert type=”info”]مطلب پیشنهادی: افزایش فروش آنلاین و رشد کسبوکار با ریتنشن مارکتینگ[/alert]
استراتژی بازاریابی محتوایی
با بازاریابی محتوایی آشنا شدید، به فرآیند تولید و نشر محتوای با ارزش برای یک گروه از مخاطبان از پیش تعیین شده و با هدف جذب آنها به کسبوکار، بازاریابی محتوایی میگویند.
استراتژی بازاریابی محتوایی هم دقیقا مانند هر استراتژی دیگری، یعنی چطور از محتوا و بازاریابی محتوایی استفاده کنیم. یعنی از بازاریابی محتوایی یا به عبارت بهتر از محتوا دقیقا با چه هدف کلی استفاده کنیم.
هدف یک کسبوکار از تولید محتوا در شبکههای اجتماعی افزایش دنبال کنند است، هدف کسبوکار دیگر تاثیرگذاری روی مخاطبان فعلی و تشویق آنها با استفاده از خدماتش است.
یک کسبوکار به دنبال استفاده از محتوا و بازاریابی محتوایی برای افزایش بازدید کنندگان سایت است، یک کسبوکار به دنبال استفاده از تولید محتوا برای تثبیت جایگاه برند است.
در واقع استراتژی کلی شما برای چگونگی استفاده از محتوا برای کسبوکارتان را استراتژی بازاریابی محتوایی میگویند.
استراتژی محتوا
اما وقتی کمی دقیقتر شویم و روی خود محتوا زوم میکنیم، یعنی در حال پرداختن به استراتژی محتوا هستیم. مثلا فرض کنید استراتژی بازاریابی محتوایی شما این است که با تولید محتوا از گوگل ترافیک دریافت کنید و در نهایت تلاش کنید بخشی از این ترافیک تبدیل به بازدید کننده وفادار سایت شود.
در این حالت استراتژی محتوایی شما میتواند چنین باشد:
چه نوع مطالبی در سایت قرار دهم؟ پستهای کوتاه، مقالات، کتاب و . .
چه تعداد مطلب در هفته تولید میشود؟
مخاطبان این مطالب چه کسانی هستند؟ پروسونای مخاطبان
این محتوا به دنبال چه واکنشی از کاربر است؟ انتظار داریم این محتوا با کاربر چه کند؟
مخاطب چگونه محتوای شما را پیدا و با آن ارتباط برقرار میکند؟
این محتوا با چه ادبیاتی و چه لحنی باید نوشته شود تا مطابق با هویت برند شما باشد؟
همانطورکه متوجه شدید، در استراتژی بازاریابی محتوایی، شما متوجه میشوید که هدف کلی شما از تولید محتوا چیست. یعنی اساسا چطور قرار است از تولید محتوا برای کسبوکارتان استفاده کنید.
وقتی این استراتژی مشخص شد، به سراغ خود محتوا میرویم، که چه محتوا و با چه ویژگیهایی میتواند خوراک خوبی برای پیاده سازی این استراتژی باشد.
با پاسخ دادن به سوالات بالا و سوالاتی دیگر تا حد زیادی مشخص میشود که استراتژی محتوای شما چیست.
متاسفانه خیلی از کسبوکارها به این دو مورد دقت نمیکنند، در واقع نمیدانند که اساسا از تولید محتوا قرار است چه نفعی به آنها برسد، آنهایی هم که میدانند چطور میخواهد از تولید محتوا استفاده کنند، در تولید محتوا خیلی موفق نیستند و استراتژی محتوا ندارند.
بررسی شیوه استفاده چند کسبوکار از بازاریابی محتوایی
تا حدی با بازاریابی محتوایی، تعریف آن و اهمیت آن در دیجیتال مارکتینگ آشنا شدید. تا حدی هم مفهوم استراتژی بازاریابی محتوا و استراتژی محتوا و تفاوت آنها را متوجه شدید.
در آخرین بخش از این مطلب، به چند مثال از کسبوکارهای مختلف و شیوه استفاده آنها از محتوا و بازاریابی محتوا میپردازیم.
ایوند، سامانه ثبت نام و مدیریت رویداد
افرادی که قصد برگزاری رویداد را دارند، میتوانند در این سایت به عنوان برگزار کننده رویداد ثبتنام کنند و صفحه مخصوص به خود را داشته باشند که از طریق این صفحه امکان ثبت نام در رویداد فراهم است.
در مقابل افرادی که به دنبال رویدادهای مورد نظرشان هستند، میتوانند به این سایت مراجعه کرده و از انواع رویدادها مطلع شده و صورت تمایل در آنها ثبت نام کنند.
ایوند، یک وبلاگ دارد که در آن به تولید محتوا میپردازد. محتواهای تولید شده در بلاگ عمدتا حول چگونگی برگزاری رویداد هستند، در واقع مخاطبان این بلاگ، افرادی هستند که به دنبال موفقیت در برگزاری رویداد هستند.
همانطور که متوجه شدید، این سایت خیلی خوب افرادی که از مخاطبان هدف سایت هستند را هدف گرفتهاست و برای آنها محتوای با ارزش تولید میکند.
به این ترتیب بخشی از افرادی که در مورد چگونگی برگزاری رویداد و مطالب اینچنینی در گوگل جستجو میکنند وارد این سایت میشوند.
ایوند یک کتاب الکترونیک بسیار عالی با عنوان”بازاریابی رویداد” منتشر کرد که در آن به جدیدترین تکنیکهای بازاریابی رویداد پرداخته بود، با تبلیغات اندکی که برای این کتاب انجام داد، ایمیلهای بسیار جمع آوری کرد که همگی از مخاطبان هدف این کسبوکار بودند.
همانطور که مشاهده کردید، ایوند خیلی خوب مخاطبان هدف خود را شناخته است و استراتژی مشخصی برای استفاده از محتوا دارد.
ای نتورک، آژانس بازاریابی دیجیتال
ای نتورک یک آژانس بازاریابی دیجیتال است که خدمت اصلی آن، ارایه سرویس تبلیغات کلیکی است.
در واقع پیش از اینکه یک آژانس باشد، یکی سرویس تبلیغات کلیکی است که در چند سال اخیر رشد خوبی را تجربه کردهاست.
ای نتورک در بازاریابی محتوایی، مخاطبان کسبوکارش را به خوبی شناسایی و هدفگیری کرده است.
بخشی به نام ای نتورک آکادمی راه اندازی کرده است و درآن آموزشهای دیجیتال مارکتینگ را در قالبهای مختلف ارایه کردهاست، همینطور وبلاگی با نام “بلاگ اد” در زمینه دیجیتال مارکتینگ و آموزش دیجیتال مارکتینگ راهاندازی کرده است.
مسلما افرادی که به دنبال یادگیری دیجیتال مارکتینگ و افزایش اطلاعات خود در این زمینه هستند احتمالا یا به عنوان دیجیتال مارکتر در حال فعالیت هستند و یا به زودی مشغول به کار خواهند شد و برای انجام تبلیغات کلیکی و دیگر شیوههای تبلیغات از ای نتورک استفاده خواهند کرد.
مثالهای زیادی از نمونههای خارجی در مورد استفاده از بازاریابی محتوا وجود دارند که بند سعی کردم از مثالهای داخلی استفاده کنم. شما چه کسبوکارهایی را میشناسید که از بازاریابی محتوا به خوبی استفاده میکنند؟