آموزش تصویری نصب گوگل آنالیتیکس در وبسایت به دو شیوه مختلف
گوگل آنالیتیکس ابزار تحت وبی است که توسط گوگل ارایه شده و کار آن آنالیز وبسایت است، گوگل آنالیتیکس که برخی آن را گوگل آنالیز هم مینامند ترافیک وبسایت را رصد میکند و گزارشات خوبی از ترافیک وبسایت و رفتار کاربران ارایه میدهد. در این مطلب قصد ندارم از فواید گوگل آنالیتیکس صحبت کنم.
هدف از این مطلب آموزش نصب گوگل آنالیتیکس در وبسایت است، هرچند در مقالات گذشته به چگونگی نصب گوگل آنالیتیکس در وبسایت پرداختهام، اما از آنجایی که به دو شیوه مختلف میتوان سایت را به گوگل آنالیتیکس متصل کرد و دوستان سوالاتی را در مورد شیوههای مختلف اتصال میپرسیدند، به همین جهت تصمیم گرفتم در یک مطلب جدگانه از تمامی ابعاد به موضوع آموزش نصب گوگل آنالیتیکس در وبسایت بپردازم.
مطالعه مطالب زیر را به شما توصیه میکنم.
آموزش گوگل آنالیتیکس و آشنایی با محیط آن
گوگل آنالیتیکس چیست و چطور میتواند به رشد وبسایت کمک کند؟
آموزش کامل گوگل وبمستر تولز | راهنمای تصویری سرچ کنسول ۲۰۱۸
سرفصلهایی که در این مطلب به آنها پرداخته شده است:
- ساخت حساب گوگل آنالیتیکس و اتصال مستقیم آن به سایت
- گوگل تگ منیجر چیست؟
- ساخت حساب گوگل تگ منیجر و اتصال آن به سایت
- اتصال گوگل آنالیتیکس به سایت از طریق گوگل تگ منیجر
۱- ساخت حساب گوگل آنالیتیکس و اتصال مستقیم آن به سایت
برای ثبت نام در گوگل آنالیتیکس باید یک حساب جیمیل داشته باشید. دقت داشته باشید که این حساب جیمیل کنترل کامل روی اطلاعات اکانت گوگل آنالیتیکس شما خواهد داشت، به همین دلیل توصیه می شود که یک حساب جیمیل برای کسب و کار خود داشته باشید و از آن برای ثبت نام در گوگل آنالیتیکس و دیگر سرویسهای گوگل استفاده کنید.
پس از ساخت جیمیل، برای ثبت نام در گوگل آنالیتیکس وارد صفحه گوگل آنالیتیکس شده و روی دکمه sign in to analytics کلیک کنید. در این مرحه اگر با حساب جیمیل خود لاگین کرده باشید مستقیما وارد مراحل ثبت نام در گوگل آنالیتیکس می شوید که مشابه تصویر زیر است. البته مراحل ثبت نام ممکن است دچار تغییراتی شوند اما کلیت مراحل ثابت است.
گوگل سه مرحله را به شما نمایش داده است که با انجام آن حساب گوگل آنالیتیکس شما فعال می شود.
مرحله اول: وارد کردن اطلاعات لازم در آنالیتیکس
در این مرحله لازم است نام حساب آنالیتیکس، نام وبسایت و اطلاعات دیگر مانند نام کشور را وارد کنید.
شما میتوانید با جیمیل وارد شده، بیش از یک اکانت گوگل آنالیتیکس بسازید و در هر اکانت چند وبسایت و اپلیکیشن را به گوگل آنالیتیکس متصل کنید.
در واقع جیمیلی که با آن در گوگل آنالیتیکس ثبت نام کردهاید در بالاترین سطح قرار دارد. با این جیمیل شما میتوانید یک یا چند اکانت آنالیتیکس بسازید که هرکدام میتواند نام یک شرکت باشد.
سپس در هر اکانت ساخته شده شما میتوانید چندین وبسایت و اپلیکیشن را به گوگل آنالیتیکس متصل کنید.
اگر یک شرکت هستید، بهتر است که نام حساب شما با نام شرکت یکی باشد. مثلا اگر نام شرکت شما x است، می توانید نام حساب آنالیتیکس را X قرار دهید و در این حساب چند وب سایت مربوط به شرکت را به آنالیتیکس متصل کنید.
همانطور که در تصویر بالا میبینید، ابتدا نام اکانت آنالیتیکس خود و در مرحله بعد یک پروپرتی(وبسایت یا اپلیکیشنی که قرار است به آنالیتیکس متصل شود) را مشخص کرده و در ادامه کشور و ساعت رسمی آن را انتخاب میکنید.
مرحله دوم: قراردادن کد گوگل آنالیتیکس در سایت
در مرحله بعد، گوگل آنالیتیکس یک قطعه کد در اختیار شما قرار می دهد که مربوط به پروپرتی ساخته شده است.
به هر وبسایت یا اپلیکیشنی که قرار است به گوگل آنالیتیکس متصل شود یک پروپرتی گفته میشود و گوگل به ازای هر پروپرتی یک کد در اختیار شما قرار میدهد که باید آن را در پروپرتی مورد نظر قرار دهید.
مثلا اگر شما نام اکانت خود را x قرار داده اید و در بخش پروپرتی نام سایت شرکت و آدرس آن را درج کردهاید، گوگل به ازای این سایت یک کد به شما ارایه میکند که لازم است این قطعه کد را در سایت خود و در بخش هدر تمامی صفحات قرار دهید تا گوگل آنالیتیکس به سایت شما متصل شود.
البته شما به صورت دستی هم به این کد دسترسی دارید، کافی است که در پنل گوگل آنالیتیکس(که در حال حاضر در آن قرار دارید و تنها به دلیل عدم اتصال آن به سایت اطلاعاتی مشاهده نمیکنید) وارد قسمت ادمین شوید و سپس اکانتی که ساختهاید را انتخاب کنید و سپس وارد قسمت Property شده و نام وبسایت خود را انتخاب کنید و در نهایت برای مشاهده کد، روی گزینه Tracking Info کلیک کنید.
مرحله سوم: تعیین میزان دسترسی گوگل به اطلاعات
در این مرحله شما تعیین میکنید که اطلاعات وبسایت شما تا چه حد در دسترس گوگل باشد، در واقع مشخص میکنید که گوگل تا چه حد از اطلاعات شما استفاده کند. توصیه میکنم همه موارد را تیک بزنید تا از اطلاعات خوبی که گوگل ارایه میدهد بهره مند شوید.
مرحله چهارم: بررسی صحت قرار گیری کد در سایت
مرحله چهارم از مراحل اتصال گوگل آنالیتیکس نیست و تنها جهت اطمینان از اتصال صحیح گوگل آنالیتیکس آورده شده است.
وقتی کد داده شده از طرف گوگل آنالیتیکس را در بخش هدر سایت خود قرار دادید، باید افزونه google tag assistant را از بخش افزونه های گوگل کروم یا فایرفاکس دانلود کنید.
وقتی این افزونه را دانلود و فعال کردید،یک گزینه به گوشه مرورگر شما اضافه شده است، وارد هر صفحه که میشوید با کلیک روی این گزینه، به شما نمایش داده میشود که چه کدهایی در این صفحه قرار گرفتهاند و مربوط به چه سرویسی هستند.
اگر کد گوگل آنالیتکس را درست در سایت قرار داده باشید، در این قسمت به شما نشان میدهد که در این صفحه از سایت کد گوگل آنالیتیکس وجود دارد و اگر اشتباهی هم رخ داده باشد، به شما نشان میدهد.
حتما برای صفحات مختلف سایت این کار را انجام دهید تا مطمئن شوید که در تمامی صفحههای سایت، گوگل آنالیتیکس به خوبی کار میکند.
نصب گوگل آنالیتیکس در سایت وردپرسی
اگر سایت شما با وردپرس ساخته شده است علاوه بر روش قبل یعنی قرار دادن قطعه کد آنالیتیکس در هدر تمامی صفحات، میتوانید از افزونههای وردپرس هم استفاده کنید. در این روش یک افزونه وردپرسی مانند Insert Headers and Footer را در وردپرس نصب میکنید و با کمک آن کد گوگل آنالیتیکس را در سایت درج میکنید.
اگر راه حل اول برای شما سخت است این روش توصیه میشود، در غیر این صورت توصیه نمیکنم که برای این کار کوچک یک افزونه نصب کنید.
۲- گوگل تگ منیجر چیست؟
همانطور که متوجه شدید برای رصد ترافیک وبسایت به وسیله گوگل آنالیتیکس، لازم است که یک قطعه کد که به آن تگ یا اسنیپت هم گفته میشود را در هدر سایت قرار دهید.
علاوه بر گوگل آنالیتیکس ابزارهای مکملی دیگری برای آنالیز وبسایت وجود دارند که برای استفاده از آنها نیز لازم است قطعه کد یا همان اسنیپت مربوطه را در هدر سایت قرار دهید. یکی از کارهایی که گوگل تگ منیجر انجام میدهد مدیریت این قطعه کدها یا همان تگهاست. اما چطور؟
گوگل تگ منیجر یک ظرف برای قطعه کدهای مختلف است، کافی است گوگل تگ منیجر را یکبار به وبسایتتان متصل کنید، از این پس برای اتصال هر ابزار آنالیز دیگری از جمله گوگل آنالیتیکس به سایت، کافی است وارد گوگل تگ منیجر شوید و قطعه کد ابزار مربوطه را در آن قرار دهید.
بزرگترین مزیتی که گوگل تگ منیجر دارد کاهش وابستگی دیجیتال مارکترها به تیم توسعه دهنده است، دیگر لازم نیست برای قرار دادن تگهای مختلف در وبسایت به سراغ تیم برنامه نویسی بروید، دیگر نه مزاحم تیم فنی میشوید و نه از به تاخیر افتادن کارتان ناراحت.
اما این تنها کاربرد گوگل تگمنیجر نیست،گوگل تگ منیجر کاربردهای فراوانی دارد، اما در این پست تنها به نصب گوگل آنالیتیکس در سایت با استفاده از گوگل تگ منیجر میپردازم.
در ادمه به ساخت حساب گوگل تگ منیجر ، اتصال گوگل تگ منیجر به سایت و نصب گوگل آنالیتیکس در سایت به کمک گوگل تگ منیجر میپردازم.
۳- ساخت حساب گوگل تگ منیجر و اتصال آن به سایت
از آنجا که گوگل تگ منیجر یکی از سرویسهای گوگل است، برای ثبت نام لازم است که یک حساب جیمیل داشته باشید که بهتر است حساب جیمیل کسبوکارتان باشد. وارد آدرس زیر شوید و اگر در حساب جیمیل خود لاگین کردهاید روی گزینه Sign in to Tag Manage کنید.
https://marketingplatform.google.com/about/tag-manager/
بسیار عالی، شما با جیمیل خود وارد گوگل تگ منجیر شدهاید اما هنوز هیچ حسابی نساختهاید، لازم است مطابق تصویر زیر یک حساب برای کسبوکار خود بسازید که بهتر است نام کمپانی یا کسبوکارتان را بنویسید.
در مرحله بعد با تصویر زیر روبهرو میشوید. در اینجا باید نام container را وارد کنید، یعنی نام آن سایت یا اپلیکیشنی که قرار است آن را به تگ منیجر متصل کنید. در یک حساب تگ منیجر میتوانید بیش از یک container داشته باشید.
پس در این مرحله نام container و جنس آن را مشخص میکنید، مثلا برای سایت رونق من جنس web و نام وبسایت را انتخاب کردهام. در مرحله بعد قوانین و مقررات گوگل تگ منیجر به شما نمایش داده میشود که باید آن را تایید کنید و به مرحله بعد بروید.
در آخرین مرحله یک اسکریپت دوبخشی به شما نمایش داده میشود که اسکریپت بالایی را باید در تگ head وبسایت و اسکریپت پایینی را بلافاصله بعد از بازشدن تگ <body>قرار دهید.
با قرار دادن این دو کد در سایت ،گوگل تگ منیجر به درستی به وبسایت شما متصل شده است، برای اطمینان از این موضوع افزونه google tag assistant را برای کروم یا فایرفاکس دانلود کنید.
افزونه را فعال کرده و سایت خود را رفرش کنید، با کلیک روی افزونه اگر کد تگ منیجر به درستی در وبسایت قرار گرفته باشد همانند تصویر زیر کد گوگل تگ منیجر نمایش داده میشود.
در بخش بعدی یاد میگیرید که چطور با استفاده از گوگل تگ منیجر ، گوگل آنالیتیکس را به سایت متصل کنید.
۴- نصب گوگل آنالیتیکس در سایت از طریق گوگل تگ منیجر
در ابتدای مقاله با اتصال مستقیم گوگل آنالیتیکس به سایت آشنا شدید و دیدید که چطور با قرار دادن قطعه کد آنالیتیکس در هدر سایت و یا استفاده از افزونه در سایتهای وردپرسی چطور میتوان سایت را به گوگل آنالیتیکس متصل کرد.
در بخش دوم مقاله با گوگل تگ منیجر و طریقه ساخت حساب در آن آشنا شدید و دیدیم که یکی از کاربردهای اصلی گوگل تگ منیجر این است که یک بار آن را به وبسایت متصل میکنید و از این به بعد برای اتصال سایت به ابزارهای دیجیتال کافی است که قطعه کد آن ابزار را تگ منیجر قرار دهید .
در ادامه با طی کردن مراحل مختلف یاد میگیرید که چطور گوگل آنالیتیکس را با استفاده از گوگل تگ منیجر به وبسایت متصل کنید.
مرحله اول: ساخت حساب گوگل تگ منیجیر
اولین مرحله این است که در گوگل تگ منیجر ثبت نام کنید، وبسایت خود را در آن ثبت کنید و با با قرار دادن قطعه کد در سایت، گوگل تگ منیجر را به سایت متصل کنید. که در قسمتهای قبل این کار را انجام دادیم و با ابزار گوگل تگ اسیستنت از درستی اتصال اطمینان حاصل کردیم.
مرحله دوم: قرار دادن کد گوگل آنالیتیکس در تگ منیجر
وارد حسابتان در تگ منیجر شده، کانتینر خود را انتخاب کنید و روی گزینه New Tag در صفحه اصلی کلیک کنید و یا از منوی سمت چپ روی گزینه tags کلیک کرده و سپس روی گزینه NEW کلیک کنید.
پس از کلیک روی گزینه new یا New tag صفحه زیر برای شما نمایش داده میشود که باید قسمت بالایی یعنی Tag configuration را انتخاب کنید.
پس از کلیک روی گزینه Tag configuration صفحه زیر نمایش داده میشود، در اینجا نوع تگی را که میخواهید از طریق تگ منیجر در سایت فعال شود را مشخص میکنید. گزینههای زیادی وجود دارند که شما گزینه google analytics-universal analytics که گزینه اول میباشد را انتخاب میکنید.
پس از انتخاب نوع تگ صفحه زیر به شما نمایش داده میشود.
در کادر track type باید به گوگل تگ منیجر بگویید که این قطعه کد آنالیتیکس قرار است چه چیزی را در سایت رصد کند و چه اطلاعاتی را ارسال کند. از آنجایی که این قطعه کد باید با هربار لود شد صفحه، اطلاعاتی را به گوگل آنالیتیکس ارسال کند، پس گزینه Pageview را انتخاب میکنیم.
بسیار عالی، نوبت به این میرسد که قطعه کدی که آنالیتیکس به ما داده است را در گوگل تگ منییجر قرار دهیم ، برای انجام این کار باید Tracking id را به گوگل تگ منیجر معرفی کنیم. Tracking id در قطعه کد آنالیتیکس شما وجود دارد، در تصویر زیر Tracking id را در قطعه کد گوگل آنالیتیکس مشاهده میکنید.
برای قرار دادن Tracking id در گوگل تگ منجیر دو راه دارید، یا همانند تصویر زیر تیک را فعال میکنید و در کادر پایین آن Tracking id را قرار میدهید.
و یا یک متغییر ایجاد میکنید و Tracking id را در آن قرار میدهید، از این پس هرجا لازم شد از Tracking id استفاده کنید کافیست آن متغییر را بازخوانی کنید.
برای ایجاد متغییر، کادر google Analytics Setting را باز کنید و روی New Variable کلیک کنید تا صفحه زیر برای شما باز شود.
در این صفحه Tracking id را وارد کرده و در قسمت بالا سمت چپ نامی برای متغییر خود انتخاب کنید و دکمه ذخیره را بزنید.
وقتی متغیر را ایجاد کردید، در قسمت google Analytics Setting متغییری که ذخیره کردید را انتخاب کنید تا به این شکل Tracking id را به تگ منیجر معرفی کرده باشید.
مرحله سوم: تنظیمات فعال شدن تگ
تنظیمات مربوط به Tag configuration انجام شد و حال باید روی کادر پایینی یعنی Triggering کلیک کنید و مشخص کنید که گوگل تگ منیجر در چه صورت و در چه زمانی کد گوگل آنالیتیکس را فعال کند.
پس از باز شدن این بخش باید روی گزینه All Pages کلیک کنید تا گوگل تگ منیجر در تمامی صفحات این کد را فعال کند. زیرا این قطعه کد قرار است اطلاعاتی را با هربار لود شدن صفحه ارسال کند، پس لازم است که در همه صفحات به محض ورود کاربر فعال باشد.
مرحله چهارم: ایجاد و انتشار ورژن
بسیار عالی، تمامی مراحل طی شد و کد گوگل آنالیتیکس به خوبی در گوگل تگ منیجر قرار گرفت، اما هنوز گوگل تگ منیجر این کد را در سایت شما فعال نکرده است، یعنی اگر کار را در اینجا به پایان برسانیم سایت شما هنوز به گوگل آنالیتیکس متصل نشده است. چرا؟
در تگ منیجر چیزی به نام Version وجود دارد. ورژن را همانند ظرفی ببینید که تعدادی تگ در آن وجود دارند و تگ منیجر این تگها را در سایت شما اجرا میکند. حال شما برای اتصال ابزاری مثل گوگل آنالیتیکس به سایت، یک تگ جدید ایجاد کرده و مراحلی که گفته شد را طی کردهاید.
اما چیزی که اتفاق میافتد این است گه گوگل تگ منیجر همچنان در حال اجرای ورژن قبلی خود است و تگهایی که در ظرف(ورژن) قبلی وجود دارند را اجرا میکند.
پس شما باید پس از اضافه کردن هر تگ جدید، با کلیک روی گزینه Submit و ایجاد یک ظرف جدید، به گوگل تگ منیجر بگویید که تمامی تگهای قبلی به همراه تگ جدید ایجاد شده را در ظرف جدید قرار دهد و این ظرف(ورژن) را اجرا کند.
مراحل به اتمام رسید و باید یک روز صبر کنید تا اطلاعات در گوگل آنالیتیکس نمایش داده شود، برای اطمیان از اتصال درست گوگل آنالیتیکس میتوانید از ابزار google tag assistant استفاده کنید.
هدف از این مطلب آشنایی با شیوههای مختلف نصب گوگل آنالیتیکس به سایت یعنی اتصال مستقیم و اتصال با گوگل تگ منیجر بود. میتوانید سوالات و مشکلات خود را زیر همین مطلب بپرسید تا کمتر از ۲۴ ساعت پاسخ داده شود.
موفق باشید.
سلام کد تگ منیجر را باید در تمام صفحات سایت قرار بدیم یا فط در صفحه اصلی؟
سلام. در بخش هد تمام صفحات
ممنون بابت توضیحات کاملی که ارائه دادید.
خواهش میکنم. خوشحالم مفید بوده
سلام دوست عزیز
ممنون بابت آموزشتون.
من یک مشکلی دارم، وقتی میخوام وارد صفحه ورود بشم این ارور رو میده:
۴۰۳٫ That’s an error.
Your client does not have permission to get URL /analytics/web/ from this server.
شما احیانا نمیدونید مشکل از چی میتونه باشه؟
سلام. سایت در حال آپدیت هست. به زودی از سایت جدید رونمایی میشه.
سلام دوباره
خیلی خیلی ممنونم.
اگر میشه یک مطلب در مورد آموزش تگمنیجیر بگذارید. ممنون
سلام. ممنون از پیشنهادت دوست عزیز. بله حتما تو برنامه هام میذارمش.
چه سایت آنالیز دیگه ای رو در کنار گوگل انالیز پیشنهاد میدید
در کنار گوگل آنالیتیکس میشه از ابزارهای دیگه ای مثل mixpanel و یا amplitute استفاده کنید.
واسه هر کسب و کار باید یه جیمیل جداگانه داشته باشیم؟ یعنی اجباری هست؟
خیر دوست عزیز اجباری نیست. میتونید یک جیمیل داشته باشید و برای دوتا بیزینس مختلف استفاده کنید. اما کار تمیز و قشنگ اینه که هر بیزینس یه جیمیل جداگانه داشته باشه. موفق باشید
حالا با تگ منیجر نصب کنیم یا نه؟ بعد ها مشکلی ایجاد نمیشه؟
نه دوست عزیز. تگ منیجیر مدیریت تگهارو هم راحت تر میکنه. البته اگر قصد استفاده از ایکامرس پیشرفته آنالیتیکس رو دارید، باید بدونید که برای افرادی که از تگ منیجیر استفاده می کنند روش انجامش متفاوت هست. اما در کل مشکل ساز نیست. موفق باشید