دیجیتال مارکتینگ چیست؟ آشنایی کامل با بازاریابی دیجیتال
اگر در حال مطالعه این مطلب هستید قطعا به دیجیتال مارکتینگ و دنیای بازاریابی دیجیتال علاقه دارید و حتما متوجه شده اید که دیجیتال مارکتینگ دنیای بزرگی دارد و تخصص های مختلفی را در خود گنجانده است، شما به دنبال جوابی کامل برای این سوال هستید، دیجیتال مارکتینگ چیست؟
در این مطلب قصد دارم به نیاز شما یعنی آشنایی بیشتر با دیجیتال مارکتینگ بپردازم، از تعریف دیجیتال مارکتینگ، تکنیکهای آن و . . . صحبت خواهم کرد و در آخر نیز منابعی را برای مطالعه بیشتر معرفی می کنم، امیدوارم با مطالعه این مطلب آشنایی بیشتری با دیجیتال مارکتینگ پیدا کنید.
مطلب پیشنهادی: چرا دیجیتال مارکتینگ باید برای کسب و کارهای کوچک مهم باشد؟
سرفصل ها:
- دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال چیست؟
- چرا دیجیتال مارکتینگ
- آیا دیجیتال مارکتینگ جایگزین بازاریابی سنتی است؟
- ابزارها و تکنیکهای دیجیتال مارکتینگ کدامند؟
- استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست؟
- اشتباهات پرتکرار در بازاریابی دیجیتال
دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال چیست؟
دیجیتال مارکتینگ از حدود ۲۰ سال گذشته به عنوان زیرمجموعهای از بازاریابی و تبلیغات مورد اشاره بوده که در سالهای اخیر به دلیل گسترش اینترنت به عنوان یک تخصص بیش از پیش در ایران و جهان مورد توجه قرار گرفتهاست.
به عنوان مثال در کشورهایی مثل ایران، استرالیا و . . . که در حال حرکت از کسبوکارهای سنتی به کسبوکارهای آنلاین هستند نیاز به متخصصین بازاریابی دیجیتال در کنار دیگر تخصصهای مربوط به کسبوکارهای آنلاین چند برابر شده است.
تعاریف متفاوتی برای بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ وجود دارد که همگی شبیه به هم هستند، من هم تعریف مشابهی از دیجیتال مارکتینگ، البته به بیان ساده تر دارم.
مطلب پیشنهادی: وقتی از استراتژی دیجیتال مارکتینگ حرف می زنیم دقیقا از چی حرف می زنیم؟
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
هرکاری که به صورت آنلاین انجام میدهید تا:
- ۱- توجه مخاطبان هدف را جلب کنید.
- ۲- مخاطبان هدف را به وبسایت یا محل مورد نظر خود هدایت کنید.
- ۳- مخاطبان را قانع کنید تا ایمیلشان را وارد کنند، محصول شما را بخرند، اپلیکیشن شما را دانلود کنند و . . .
همه کارهایی که در فضای آنلاین با این اهداف انجام میشوند دیجیتال مارکتینگ هستند، البته از فضای آنلاین برای برندسازی، برای جذب مخاطبان به یک محل فیزیکی و . . . نیز میتوان استفاده کرد، اما اصلیترین فعالیتهایی دیجیتال مارکتینگ همان مواردی بود که بیان کردم.
با این حال تمام فعالیتهایی که در فضای آنلاین به منظور رشد کسبوکارتان انجام میدهید را میتوان به نوعی در حوزه دیجیتال مارکتینگ قرار داد.
چرا دیجیتال مارکتینگ؟
برخلاف بازاریابی سنتی، همه چیز در دیجیتال مارکتینگ قابل اندازهگیری هست، میتوانید بفهمید کدام تکنیکها و راهکارها بهتر کار میکنند تا آنها را بهتر انجام دهید و کدام تکنیکها جواب نمیدهند تا وقتتان را روی آنها هدر ندهید.
برخی از مزیتهای دیجیتال مارکتینگ عبارتاند از:
اندازه گیری بهتر در دیجیتال مارکتینگ
یکی از مزیتهای بازاریابی دیجیتال، در دسترس بودن تمامی آمار و ارقام مربوط به فعالیتهای بازاریابی است. مثلا میتوانید ببینید که پیام کسبوکارتان را چند نفر دیدهاند، چه تعداد نفر روی بنر شما کلیک کردهاند، کدام شیوه تبلیغاتی موثر بوده است، بیشترین فروش یا ثبتنام از کدام شیوه تبلیغاتی انجام شده است.
مثلا یک باشگاه ورزشی در تبلیغات هدفمند بنری میتواند مشاهده کند که کدام سایتها و کدام بنرها ثبتنامی بیشتری برای باشگاه داشته اند، این اندازه گیری با این میزان دقت در حالت سنتی امکان پذیر نیست.
ارتباط و پشتیبانی بهتر مشتریان
در تمامی کسبوکارها اهمیت پشتیبانی روز به روز پررنگتر میشود. اینکه یک کسبوکار بتواند به پرسشهای مشتریان پاسخ دهد و ارتباط مشتریانش با آن راحت و سریع باشد، بسیار مهم است.
وقتی در دورهای قرار گرفتیم که یک جوان برای پیدا کردن باشگاه ورزشی در شهر خود آن را در گوگل جستجو میکند، یعنی باشگاهی که دارای یک وبسایت باشد جلوتر از بقیه است، در واقع این باشگاه امکان ارتباط بهتر را با مشتریان هدف خود فراهم کرده است.
وقتی این باشگاه درشبکههای اجتماعی نیز حضور پررنگی داشته باشد، در این صورت امکان دسترسی مخاطبانش از طریق شبکههای اجتماعی را نیز فراهم کرده است، و این یعنی هم به مخاطبان بیشتری دسترسی دارد و هم راههای مختلفی را برای ارتباط مخاطبانش فراهم کردهاست.
ایجاد حلقه مخاطبان و هزینه اطلاع رسانی پایین در فضای دیجیتال
از دیگر مزیتهای بازاریابی دیجیتال امکان تشکیل حلقه مخاطبان است. به عنوان مثال کسبوکاری را در نظر بگیرید که بعد از مدتی فعالیت در اینستاگرام و تولید محتواهای مفید و کاربردی به چندهزار نفر مخاطب هدف دست پیدا کرده است و حلقهای از مخاطبان هدف را شکل داده است.
از این بعد هر محصول یا خدمت جدیدی اضافه شود بدون هیچ هزینهای میتواند به مخاطبانش اطلاع رسانی کند. در واقع همان مزیت ارتباط بهتر با مخاطبان است که از ویژگیهای فضای مجازی میباشد.
هزینه کمتر در دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ مانند بازاریابی سنتی هزینههایی دارد، اما هزینههای آن نسبت به شیوههای سنتی هم کمتر است و هم متفاوت است.
کمتر از این نظرکه رسیدن به مخاطب هدف و انتقال پیام به آنها در فضای مجازی هزینه بسیار کمتری نسبت به حالت سنتی دارد و متفاوت از این نظر که در برخی شیوههای بازاریابی دیجیتال مانند بازاریابی شبکههای اجتماعی وقت و زمانی که صرف میکنید نوعی هزینه هستند.
به عنوان مثال با هزینهای حدود ۵۰۰ هزار تومان میتوانید پیام کسبوکارتان را به بیش از ۱۰۰۰نفر از مخاطبان هدفتان منتقل کنید، درحالی که برای انجام این کار در حالت سنتی، نیاز به اجاره یک یا چند بیلبورد در سطح شهر دارید که هزینههای میلیونی دارند.
آیا دیجیتال مارکتینگ جایگزین بازاریابی سنتی است؟
دیجیتال مارکتینگ موضوعی جدا از مارکتینگ نیست. دیجیتال مارکتینگ همان بازاریابی است اما اجرای آن در فضای آنلاین و با استفاده از ابزارهای آنلاین است.
در دنیای واقعی ما به دنبال مشتریان هدف هستیم، در دنیای آنلاین هم همین کار را میکنیم اما با ابزارها و تکنیکهای متفاوت، در دنیای واقعی به دنبال حفظ مشتریان هستیم در دنیای آنلاین هم همین کار را میکنیم اما با ابزارها و تکنیکهای متفاوت مانند ایمیل مارکتینگ.
در واقع قواعد عوض نشدهاند، بلکه تکنیکها و ابزارها تغییر کردهاند، پس نباید اینطور تصور شود که با شکل گیری فضای دیجیتال قواعد بازاریابی از بین رفتهاند، بازاریابی دیجیتال در شرکتهای بزرگ همچنان زیر مجموعهای از واحد بازاریابی است و در راستای استراتژیهای بازاریابی شرکت عمل میکند.
اما در پاسخ به این سوال که آیا دیجیتال مارکتینگ جایگزین بازاریابی سنتی است هم میتوان گفت بله هم میتوان گفت خیر.
در واقع در گذشته مخاطبان هدف ما تماما در دنیای واقعی حضور داشتند پس ما نیز آنها را با روشهای سنتی در دنیای واقعی هدف تبلیغات قرار میدادیم. اما در حال حاضر مخاطبان علاوه بر دنیای واقعی در دنیای مجازی هم حضور دارند، پس در کنار دنیای واقعی در دنیای مجازی نیز آنها را هدف قرار میدهیم.
فکر کنم جواب سوال را متوجه شدید، مخاطبان ما همچنان در دنیای واقعی حضور دارند و این یعنی همچنان در دنیای واقعی هم میتوان تبلیغ انجام داد.
اما کسبوکارهایی که ماهیت آنلاین دارند مانند فروشگاههای اینترنتی، مسلما در درجه اول باید مخاطبان خود در فضای آنلاین را هدف قرار دهند و تمام استراتژیهای بازاریابی آنها در فضای آنلاین انجام شود.
پس هنوز نمیتوان گفت که دیجیتال مارکتینگ قرار است جایگزین بازاریابی سنتی شود، و فکر نمیکنم هیچگاه این اتفاق بیافتد، زیرا حضور انسانها در دنیای واقعی هرگز از بین نخواهد رفت، اما گسترش فضای مجازی و پیشرفت در آن، قطعا سهم بسیار بیشتری از بازاریابی را به خود اختصاص دهد.
ابزارها و تکنیکهای دیجیتال مارکتینگ کدامند؟
تا اینجا با بازاریابی دیجیتال آشنایی پیدا کردید و دیدید که بازاریابی دیجیتال تمامی کارهایی است که در فضای آنلاین برای رشد کسبوکارمان انجام میدهیم. اما این کارها و تکنیکها کدامند؟ در ادامه با برخی از تکنیکها و ابزارهای دیجیتال مارکتینگ آشنا میشوید.
۱- بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو
به مجموعه اقداماتی گفته میشود که روی سایت و خارج از سایت انجام میدهید تا در نتایج بالاتری در موتورهای جستجو نمایش داده شوید و در نتیجه ترافیک بیشتری از موتور جستجو دریافت کنید.
دریافت ترافیک رایگان از گوگل همواره یکی از اصلیترین تکنیکهای بازاریابی دیجیتال است، در واقع شما به این فکر میکنید که مخاطبان هدفتان چه چیزی را در حوزه کسبوکار شما جستجو میکنند و شما با تولید یک محتوای مفید در آن زمینه، کاری میکنید که گوگل شما را به عنوان یکی از پاسخهای خوب به این سوال در نتایج بالای جستجو نمایش دهد.
از کسبوکارهای کوچک گرفته تا بزرگ همگی به دنبال استفاده از سئو برای جذب ترافیک رایگان گوگل هستند.
۲- بازاریابی موتورهای جستجو(دریافت ترافیک خریداری شده)
در این روش در کنار استفاده از سئو و دریافت ترافیک رایگان از موتورهای جستجو، به دنبال این هستیم که موتور جستجو با دریافت مبلغی برای ما ترافیک ارسال کند.
موتورهای جستجو خدمات متفاوتی را در این زمینه ارایه میدهند، به طور مثال موتور جستجوی گوگل خدمتی به نام گوگل ادوردز را ارایه داده است. در گوگل ادوردز شما میتوانید مشخص کنید که برای چه عباراتی مایل هستید که در نتایج بالای گوگل دیده شوید و برای هر کلیک چه مبلغی را به گوگل میپردازید.
از آنجایی که همه از گوگل استفاده میکنند مسلما وقتی از دریافت ترافیک پولی صحبت میشود همگی به گوگل ادوردز فکر میکنیم. برای اینکار باید آموزشهای مختلف گوگل ادوردز را مشاهده کنید و علاوه بر کار با این ابزار، استراتژیهای استفاده از آن را به خوبی بیاموزید.
۳- بازاریابی محتوایی
در بازاریابی محتوایی شما با تولید محتوای مفید چه در بلاگ، چه در سوشال، چه در مجلات چاپی و . . . تلاش میکنید مخاطبان هدف را جذب کنید و اثر مورد نظرتان را روی آنها بگذارید.
مثلا وقتی یک فروشگاه اینترنتی یک وبلاگ تخصصی راهاندازی میکند، محتوای مفیدی تولید میکند و مخاطبان هدف را جذب کرده و به مشتری تبدیل میکند، در حال اجرای بازاریابی محتوایی است.
برخی تصور میکنند که بازاریابی محتوایی همان نوشتن مطلب در بلاگ و جذب کاربر از گوگل است. خیر اینطور نیست، بازاریابی محتوایی تنها از طریق بلاگ صورت نمیگیرد و بلاگ یکی از کانالهای انتشار محتواست درحالی که بازاریابی محتوایی در کانالهای مختلفی قابل انجام است.
تصور اشتباه دیگر یکسان کردن سئو و بازاریابی محتوایی است، مسلما وقتی بلاگ را به عنوان یک کانال برای بازاریابی محتوایی انتخاب میکنید باید از تکنیک سئو هم استفاده کنید تا بتوانید مخاطبان هدف را از گوگل به سایت هدایت کنید.
اما این به این معنی نیست که بازاریابی محتوایی همان سئو است، سئو تنها مسئولیت جذب مخاطبان را به عهده دارد اما بازاریابی محتوایی مسئولیت جذب کاربر با محتوای خوب، درگیر کردن کاربر ، اثرگذاری روی کاربر و تبدیل آن به مشتری را بر عهده دارد.
۴- بازاریابی شبکههای اجتماعی
به پروسه تولید محتوا و انتشار آن در شبکههای اجتماعی به منظور افزایش آگاهی از برند، افزایش ترافیک به سایت یا افزایش حلقه مخاطبین، بازاریابی شبکههای اجتماعی گفته میشود.
بازاریابی شبکههای اجتماعی به نوعی با بازاریابی محتوایی همپوشانی دارد، در واقع وقتی با تولید محتوای مفید در شبکههای اجتماعی به دنبال جذب مخاطب هدف، اثرگذاری روی آن و تشویق آن به انجام کاری هستید، به نوعی در حال اجرای بازاریابی محتوایی هستید و کانال خود را مثلا اینستاگرام انتخاب کردهاید.
اما آیا میتوان گفت که بازاریابی شبکههای اجتماعی دقیقا همان بازاریابی محتواست؟ خیر، شبکههای اجتماعی را میتوان یک کانال جدید برای ارایه محتوا دانست و چون جریان اصلی آن محتواست نمیتوان آن را با بازاریابی محتوایی یک دانست.
در واقع شیوه تهیه محتوا، شیوه انتشار، شیوه ارتباط با مخاطب در شبکههای اجتماعی قواعد مخصوص به خود را دارد که همین موضوع مفهومی به نام بازاریابی شبکههای اجتماعی را ایجاد کرده است.
اما از همه مهمتر، باید بدانید که شبکههای اجتماعی تنها یک کانال ارایه محتوا نیستند بلکه یک کانال ارتباطی دو طرفه هستند، جایی که ارتباطی دوطرفه بین شما و مخاطبانتان وجود دارد و همین موضوع کافی است که بازاریابی شبکههای اجتماعی و بازاریابی محتوایی را دو موضوع کاملا جدا بدانیم.
۵- تبلیغات کلیکی PPC
در این روش بنر تبلیغاتی شما در وبسایتهای مختلفی که توسط شما تعیین میشوند نمایش داده میشوند و با هر کلیکی که روی بنر انجام میشود، مبلغی از بودجهای تبلیغاتی شما کم میشود.
سایتهایی مثل کلیک یاب ارایه دهنده این خدمت هستند، شما وارد سایت میشود و به عنوان تبلیغ دهنده ثبت نام میکنید. بنر تبلیغاتی خود را آپلود کرده و مشخص میکنید که این بنر در چه سایتهایی با چه موضوعی و چه مخاطبان هدفی نمایش داده شود.
سپس کلیکیاب به شما میگوید که هزینه هر کلیک چقدر خواهد بود، و در نهایت شما مبلغی را به صورت آنلاین در حسابتان شارژ میکنید تا با هر کلیک روی بنر شما، از این مبلغ کاسته شود.
۶- بازاریابی ایمیلی
ایمیل مارکتینگ برخلاف تصور خیلی از افراد، همچنان یکی از موثرترین شیوههای تبلیغاتی است. دیجیکالا خیلی از موفقیتهای خود را مدیون بازاریابی ایمیلی است. کسبوکاری را نمیشناسم که موفق باشد ولی از ایمیل مارکتینگ استفاده نکرده باشد، ایمیل مارکتینگ همانند سئو از تکنیکهای ثابت دیجیتال مارکتینگ است.
در این روش با به دست آوردن ایمیل از مخاطبان هدفتان، جامعه بزرگی از مشتریان بالقوه را شکل میدهید که هر زمان اراده کنید میتوانید با آن را در ارتباط باشید. در واقع ایمیل مارکتینگ تلاش میکند که ترافیک ورودی به سایت هدر نرود، اگر خرید نمیکنند لااقل راه ارتباطی خود را در اختیار شما قرار دهند تا شما امکان ارتباط با آنها را داشته باشید.
تکنیکهای مختلف دیگری از دیجیتال مارکتینگ وجود دارند اما این ۶ تکنیک از اصلیترین و مرسوم ترین تکنیکهای دیجیتال مارکتینگ هستند، در کتابها و مقالات مختلف تکنیکهای دیگری آمده است که در زیر به آنها اشاره میکنم هرچند ممکن است با برخی از تکنیکهای بالا همپوشانی داشته باشند.
- تبلیغات بنری ثابت
- بازاریابی درونگرا
- اینفلوئنسرمارکتینگ
- بازاریابی موبایلی
- تبلیغات پیامکی
- بازاریابی از طریق همکاری در فروش
- بازاریابی ویدیویی
استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست؟
تعاریف سخت و پیچیده را خیلی دوست ندارم، پس استراتژی دیجیتال مارکتینگ یعنی بدانید هدف کسبوکارتان چیست و با چه روش کلی میتوان به این هدف رسید، این روش کلی همان استراتژی دیجیتال مارکتینگ شماست.
مثلا اگر در حال حاضر هدف اصلی شما فروش بیشتر به مشتریان فعلی است، استراتژی شما میتواند بهبود فرآیند خرید و تشویق مشتریان به خرید بیشتر باشد. این استراتژی اقدمات و تکنیکهایی که باید به کار روند را مشخص میکند.
- بهبود نرخ تبدیل و رفع ایرادات رابط کاربری
- استفاده از تکنیک up selling
- افزایش تنوع محصولات
- جشنوارههای فروش
اگر هدف یک فروشگاه اینترنتی افزایش آگاهی از برند است، تبلیغات بلند مدت و حضور در رسانههای مختلف میتواند استراتژی انتخابی آنها باشد. برای اجرای این استراتژی تکنیکهای زیر میتوانند موثر باشند:
- تبلیغات بنری در سایتهای مشخص
- تبلیغات در شبکههای اجتماعی
- تبلیغات در موتورهای جستجو(گوگل ادوردز)
- استفاده از ریپورتاژ آگهی
- حضور در رویدادهای مرتبط
هدف از این دو مثال این بود که با تعریف استراتژی در عمل آشنا شوید و ببینید که چطور هدف، استراتژی و اقدمات از هم تفکیک میشوند ولی در راستای یکدیگر هستند.
اشتباهات رایج در دیجیتال مارکتینگ
افراد تازه کار و بعضا کهنهکار! مرتکب اشتباهاتی در دیجیتال مارکتینگ و درک درست دیجیتال مارکتینگ میشوند که همین موضوع در اغلب مواقع دلیل نتیجه نگرفتن آنهاست. در ادامه به چند مورد از این اشتباهات اشاره میکنم.
۱- از هیچ استراتژی برای جذب ترافیک استفاده نمیکنند
وقتی به فعالیتهایشان نگاه میکنید اندک تلاشهایی برای جذب ترافیک را مشاهده میکنید اما هرگز متوجه نمیشوید که استراتژی آنها برای جذب ترافیک چیست. دقیقا مثل یک تیم فوتبال هستند که هرچه نگاه میکنید متوجه نمیشوید با چه ترکیبی وارد زمین شده اند.
این افراد تصور میکنندکه با قرار دادن محصولات در سایت، افراد برای خرید آنها مراجعه خواهند کرد و یا با انتشار یک مطلب عالی تصور میکنند که خود به خود وایرال خواهد شد.
اما واقعیت این است که این روش کار نمیکند، شما باید تلاشهایی منسجم برای جذب مخاطبان هدف و پروموت کردن مطالب و محصولاتتان داشته باشید.
۲- غفلت از برنامه ریزی
حتما شنیدهاید که برنامه ریزی نکردن بهترین برنامه ریزی برای شکست است. بارها دیده شده که افراد کمپینهایی را در فضای دیجیتال به راه انداختهاند درحالی که مشخص نیست هدفشان از کمپین چیست.
آیا به دنبال افزایش آگاهی از برند هستند؟ آیا به دنبال افزایش فروش هستند؟ آیا به دنبال جمع آوری ایمیل کاربران هستند؟
کمپینهایی که هدف ندارند قطعا اندازه گیری آنها نیز امکان پذیر نیست و از همان ابتدا محکوم به شکست هستند، اگر میخواهید روی شانس جلو برید، چنین کمپینهایی را به راه بیاندازید.
۳- دچار تناقض استراتژیک میشوند
تناقض استراتژیک یعنی چیه؟ فروشگاهی که به دنبال افزایش ترافیک است ولی وقتی کاربران وارد سایت میشوند سختی فرآیند خرید موجب فراری شدن آنها میشود، دچار تناقض استراتژیک شده است. یعنی از طرفی به دنبال افزایش ترافیک است اما به این فکر نمیکند که چه بلایی بر سر این ترافیک می آیند.
یا وبسایتی که امکان چت آنلاین با کاربران را جهت رفاه حال آنها فراهم میکند اما در مقابل کسی را مسئول پاسخدهی به سوالات کاربران نمیکند دچار تناقض استراتژیک شده است. مراقب باشید که دچار این تناقضها نشوید.
۴- به آمارها دقت نمیکنند
افراد حرفهای همیشه به آمار سایت دقت میکنند. دقت میکنند که ترافیک دریافتی از کدام کانالهاست.؟ از کدام کانالها دریافت ترافیک کاهش یا افزایش یافته؟ کدام کمپینها ورودی بهتری داشته اند؟ کاربران وارد شده از کدام کمپین خرید بیشتری انجام داده اند؟ در کدام بخش از پروسه خرید بیشترین ریزش کاربر را داریم و چه باید بکنیم؟ یک دیجیتال مارکتر حرفهای همواره آمارها را رصد میکند و از آنها در تصمیمات بعدی استفاده میکند.
دیجیتال مارکتینگ بدون توجه به داده ها، مثل رانندگی با چشمان بسته است. با چشم بسته شانس رسیدن به مقصد چقدر است؟ دان زارلا
۵- ریپانسیو نبودن وبسایت
خیلی ساده بگویم، اگر وبسایت شما ریسپانسیو نیست و نمایش خوبی در حالت موبایل ندارد، شما همواره نیمی از ترافیک و البته هزینههای انجام شده را هدر میدهید. این اشتباهی هست که متاسفانه هنوز خیلی از افراد مرتکب میشوند.
جمع بندی و صحبت پایانی
هدف از این مطلب آشنایی کلی شما با دیجیتال مارکتینگ و تکنیکهای آن بود، متوجه شدیم که دیجیتال مارکتینگ مفهوم ساده و مشخصی دارد، تلاشهای شما برای جذب کاربران و تشویق آنها به انجام کار مورد نظرتان را دیجیتال مارکتینگ میگویند.
در ادامه به چند نمونه از این اقدامات مانند بهینه سازی سایت، ایمیل مارکتینگ، بازاریابی محتوایی و . . . اشاره کردیم. شما در حال حاضر دید نسبتا بهتری نسبت به دیجیتال مارکتینگ پیدا کردهاید، توصیه میکنم سایتهای خارجی و قوی در زمینه دیجیتال مارکتینگ را مطالعه کنید تا به مرور دیجیتال مارکتینگ را بهتر بفهمید و نسبت به تکنیکهای مختلف آن آشنایی بیشتری پیدا کنید.
برخی از سایتهای مفید برای مطالعه در زمینه دیجیتال مارکتینگ:
- https://growthlab.com
- https://www.digitalmarketer.com/blog/
- https://blog.hubspot.com/marketing
- https://ahrefs.com/blog/
- https://neilpatel.com/blog/
- https://blog.kissmetrics.com/
- https://moz.com/blog
- https://searchengineland.com/
- https://unbounce.com/blog/
- https://www.socialmediatoday.com/
- https://www.smartinsights.com/
سلام خوب بود ولی آخر نفهمیدم چطوری فرق بین بازاریابی محتوا و بازاریابی شبکه های اجتماعی رو توضیح دادید.
سلام ممنون از توجهتون. ببینید بازاریابی محتوایی یعنی به جای اینکه ما به روش های سنتی تلاش کنیم که جلوی چشم کاربر باشیم، با تولید محتوای مفید کاری می کنیم که کاربر در مسیر رفع نیازش با ما آشنا بشه. حالا این نوع بازاریابی در کانال های مختلفی اجرا میشه. ازطریق بلاگ میتونه باشه، از طریق ایمیل میتونه باشه و از طریق شبکه های اجتماعی هم میتونه باشه. اما دقت کنید که بازاریابی شبکه های اجتماعی خودش دارای مفاهیم مستقلی هست که باعث میشه چیزی به نام بازاریابی شبکه های اجتماعی شکل بگیره. مثلا اینستاگرام موجب شکل گیری مسابقات اینستاگرامی میشه.
امیدوارم منظورمو رسونده باشم.
بازم اگر سوالی بود در همینجا مطرح کنید.